Els serveis de short sea shipping del Port de Barcelona treuen de la carretera més d’un milió de camions en deu anys

Els serveis de short sea shipping (SSS) o transport marítim de curta distància que enllacen Barcelona amb Itàlia i el Nord d’Àfrica han transportat un total d’1.059.285 UTIs en el període 2004-2014. És a dir, gràcies a aquests serveis en la darrera dècada més d’un milió de camions han estat desviats de la carretera cap al mode marítim, la qual cosa representa una descongestió de les vies terrestres i una millora mediambiental per la reducció en el volum d’emissions de CO2 i gasos contaminants respecte al mode terrestre. A més, el SSS també comporta substancials millores per a les empreses logístiques i de transport ja que ofereix una alternativa a diversos trams terrestres, la qual cosa suposa que les companyies que utilitzen aquests serveis siguin més competitives tant en temps com econòmicament.

Barcelona disposa actualment de serveis diaris que connecten la ciutat amb diverses destinacions italianes: Gènova, Civitavecchia (Roma), Livorno, Savona i Porto Torres (Sardenya). El Port també té serveis regulars amb Màrroc (Tànger) i Tunis, així com estacionals amb Algèria (Alger i Mostaganem). Les companyies que operen en aquests moments a Barcelona són Grimaldi Lines, Grandi Navi Veloci, Compagnie Tunisienne de Navigation (COTUNAV) i Suardiaz.

Des que l’any 1998 Grandi Navi Veloci posés en marxa la primera línia mixta de càrrega i passatge de SSS al país i una de les primeres d’aquest tipus a la Mediterrània, entre Barcelona i Gènova, el creixement del SSS ha estat sostingut al Port de Barcelona. Aquell any es van moure un total de 3.663 UTIs, mentre que al 2014, ja amb 9 línies operatives, aquesta xifra ha estat de 111.080 UTIs.

En aquest temps s’han produït importants creixements coincidint amb l’entrada en funcionament de noves línies i destinacions: Civitavecchia (2004), Livorno i Tànger (2007). Aquest increment d’oferta regular ha contribuït a un creixement sostingut dels clients i a la seva fidelització.

Per destinacions, actualment Itàlia suposa gairebé un 98% del tràfic d’UTIs de SSS amb 108.737 unitats vehiculades al 2014; mentre que les destinacions africanes suposen poc més del 2% amb 2.343 UTIs transportades el darrer any.

Pel que fa als passatgers, un total de 4.076.185 persones han fet ús d’aquestes línies en la darrera dècada i més de 4,5 milions si comptem des de l’inici del serveis de transport marítim de curta distància fa 16 anys.

L’increment de passatge en aquest període ha estat també notable, començant pels 12.465 primers passatgers que van estrenar la línia amb Gènova al 1998, fins a les 389.527 persones que van utilitzar el transport marítim de curta distància al 2014.

Per destinacions, la diferència entre Itàlia i el Nord d’Àfrica continua sent evident però menor que en el cas de les mercaderies. Així, Itàlia suposa un 80% del passatge que utilitza els serveis del transport marítim de curta distància amb 345.794 passatgers al 2014, mentre que el Nord d’Àfrica s’endú l’altre 20%, amb 86.520 passatgers.

Tal com demostren les xifres dels últims anys, el SSS és un tràfic consolidat i amb previsions de continuar creixent al Port de Barcelona. Bona prova d’això són les darreres inversions que s’han realitzat en aquest àmbit al recinte portuari català, com la de la terminal ferroviària del moll Costa (2,5 milions d’euros d’inversió) que permet l’ accés directe de vehicles –un altre dels segments de tràfic que utilitza les línies de SSS– entre la terminal ferroviària i el moll a través d’un pas elevat; o la de Grimaldi Terminal Barcelona, propietat del Grup Grimaldi, amb una inversió de 20 milions d’euros, que amplia les instal·lacions ja existents a Barcelona pel SSS.

A més l’increment de freqüències i serveis també és constant, com és el cas de la línia de Grimaldi que uneix Barcelona amb Savona que a principis de 2015 va duplicar la seva freqüència i va inaugurar un servei de passatgers.

Així mateix, el Port de Barcelona acollirà el proper any la Short Sea European Conference per primera vegada a l’Estat espanyol, l’esdeveniment de més rellevància en l’àmbit del Transport Marítim de Curta Distància. El 2016 es compleix, a més, el 10è aniversari de l’Escola Europea de Short Sea Shipping (2E3S), el que representa un al·licient addicional al gran interès que aquestes jornades suscitaran al sector.

En definitiva, el Port de Barcelona s’ha posicionat com un referent en el tràfic marítim de curta distància, reforçant el seu paper de hub logístic euromediterrani. L’aposta del Port pel SSS l’ha situat com el més destacat en aquest tràfic a l’Estat espanyol i un dels més importants del sud d’Europa, amb línies consolidades i de qualitat, model de transport eficient i sostenible.

Fecha del Taller: