Els inversors xinesos inverteixen en indústria, immobles i oci

Però aquesta no és l’única inversió del gegant asiàtic a Catalunya. El 2007 la companyia Blue Star ja va adquirir una fàbrica de silicones industrials a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) que abans havia estat propietat de la francesa Rhone Poulenc. També en el sector industrial la societat Huayi va adquirir la unitat productiva de Cubigel, a Sant Quirze del Vallès, per 600.000 euros. L’última operació de calat en aquest sector va ser l’obertura per part de l’empresa estatal CCIC Group del seu primer laboratori europeu d’inspecció i certificació de productes a la Zona Franca. Encara que primer es dedicarà sobretot al sector de l’automòbil, més endavant també ho farà amb el tèxtil.

El professor d’Iese Pedro Nueno explica que les companyies d’aquest país estan interessades en tots els sectors. Es veuen adquisicions en el sector farmacèutic, en el de l’automòbil i components, en alimentació o en immobiliari “, assegura. Un fons de Hong Kong ha protagonitzat, de fet, dues operacions de calat en comprar l’antiga seu de Telefónica a l’avinguda de Roma.

Les principals compres xineses Bright Food Adquireix Miquel Alimentació per 110 milions.

Hutchinson El grup inverteix 150 milions per ampliar la terminal BEST de Barcelona.

CCIC Group Obre seu laboratori de certificació a la Zona Franca.

Huayi Compra Cubigel per 600.000 euros i per 56.400.000 la seu de Convergència al carrer de Còrsega. També hi ha hagut interès pel segment turístic i del joc. Un dels operadors que està en el projecte de BCN World, per exemple, és el gegant del joc Melco, amb seu a Hong Kong.

Joan Dedéu, president de China Consultant, reconeix l’esforç que han fet les empreses catalanes a la Xina, però assegura que encara podria fer-se millor “. Cal fer una presentació exhaustiva i sobretot un seguiment intensiu dels projectes. I l’important: fer-ho en xinès. Si se segueixen aquests passos, hi ha moltes oportunitats en aquest mercat “, assegura Joan Dedéu sosté que Espanya no és encara un país massa conegut” a la Xina i recorda que “tampoc té la millor imatge possible “. Així i tot, augura més operacions protagonitzades per actors d’aquest país a Catalunya.

Fecha del Taller: