Els 4 motors d’Europa treballen conjuntament per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle

Els ministres de Medi Ambient dels Quatre Motors per a Europa –Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Auvergne-Rhône-Alpes– s’han trobat a Stuttgart (Alemanya) en una reunió prèvia a la celebració del 30è aniversari de l’associació de cooperació interregional. Damià Calvet, Franz Untersteller, Rafaele Cattaneo i Emmanuel Mandon han estat establint una posició en clau europea per dur a la propera Cimera d’Acció Global Climàtica que organitza l’Under2 Coalition a San Francisco (Califòrnia) entre el 12 i el 14 de setembre. Tots quatre territoris formen part d’aquesta coalició, un acord global per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle entre el 80 i el 95% respecte els nivells de 1990 per a l’any 2050, o assolir un nivell d’emissions per càpita de menys de dues tones.

L’Under2 Coalition la constitueixen més de 200 governs de tot el món que representen més de 1.300 milions de persones i prop del 40% de l’economia global. Està previst que la cimera del setembre conclogui amb la signatura d’un document de crida a l’acció per culminar els compromisos adquirits en l’Acord de París.

Líders en matèria ambiental

Calvet ha destacat sobre la trobada que “compartim problemàtiques i ens plantegem reptes similars en qüestions ambientals, per exemple, en matèria de qualitat de l’aire o d’adaptació al canvi climàtic. Estem disposats, però, a afrontar-los i a trobar-hi solucions, ja que els quatre governs estem molt sensibilitzats i disposats a fer un esforç conjunt”. En aquest sentit, i com a representants de regions líders a Europa en matèria econòmica, social i cultural, tots els ministres han acordat actuar com a grup de pressió davant la Unió Europea perquè incorpori el vector ambiental en les convocatòries del Fons de Cohesió per al proper període de finançament.

Justament, la Unió Europea ha mostrat el seu compromís d’aplicar l’Acord de París i la lluita contra el canvi climàtic incorporant a la despesa de tots els programes de la UE almenys un 25% en acció climàtica, incrementant-la pràcticament uns 2.000 milions d’euros. Calvet, Unstersteller, Cattaneo i Mandon exploraran les possibilitats que presentarà la propera convocatòria europea del programa LIFE per al període 2021-2027 i treballaran per establir un projecte conjunt de cara al 2020.

Fecha del Taller: