Entre els mesos de gener i març, el Port de Barcelona ha registrat un tràfic ferroviari de contenidors de 69.182 TEUs. Aquesta xifra suposa un increment del 21% respecte al mateix període de l’any anterior i situa la quota ferroviària del Port (percentatge de contenidors que arriben o surten del recinte portuari en tren) en el 14,6%.
Aragó és el mercat de referència del Port de Barcelona, tant pel volum de contenidors intercanviats com per l’extensa oferta de serveis que connecten la capital catalana amb aquesta comunitat. Així, el 61% de tot el tràfic ferroviari del port té Aragó com a origen o destinació.
El Port de Barcelona disposa d’un total de 27 serveis setmanals amb la Terminal Marítima de Saragossa (tmZ) i 5 serveis setmanals amb la plataforma logística Plaza, on opera tant a la terminal ferroviària de Noatum com a la de LTA. En concret, el volum de càrrega contenitzada transportada en tren entre el port i Plaza ha crescut un 23% durant els primers tres mesos de l’any.
A més, 5 serveis setmanals enllacen l’enclavament amb la Terminal Intermodal de Monzón (TIM, a Osca). El transport ferroviari entre el Port de Barcelona i aquesta instal·lació ha experimentat un important impuls entre gener i març, amb un creixement del 64%.
La potent oferta ferroviària entre les terminals interiors d’Aragó i el Port de Barcelona (37 serveis setmanals) ha permès reduir de manera molt significativa els costos logístics de les empreses de la regió, que disposen així amb una connectivitat àgil i eficient amb l’extensa xarxa de serveis marítims de la instal·lació portuària. Barcelona, el port europeu que més creix (un 32% en tràfic de contenidors al 2017) i el primer port de l’Estat espanyol en tràfics amb Àsia, esdevé així un soci clau de les companyies aragoneses a l’hora de posicionar els seus productes de manera competitiva en els mercats exteriors.
El tràfic ferroviari del Port de Barcelona amb altres punts de la península Ibèrica també ha tingut una evolució molt positiva, com ara Azuqueca de Henares (on els intercanvis amb la Terminal Intermodal Centro –TIC- han crescut un 71%); Tarragona (+63); la Terminal Intermodal de Navarra (TIN, +48%); o Burgos (+12%).
Més tràfic ferroviari de vehicles amb Europa
Pel que fa al tràfic ferroviari de vehicles, cal destacar que durant el primer trimestre de l’any un total de 65.388 automòbils van arribar o sortir del Port de Barcelona en tren, un 4% més que al mateix període de 2017. El creixement ha estat més rellevant (+15%) en els serveis d’ample internacional que connecten el Port de Barcelona amb diverses destinacions europees. En concret, cal destacar la posada en servei el passat mes de març de la connexió ferroviària entre Kornwestheim (Alemanya) i el Port de Barcelona, que operen les companyies DB Cargo i Renfe amb trens de 700 metres de longitud, amb capacitat per transportar uns 250 vehicles per trajecte. Actualment, el 33% dels vehicles que canalitza el Port de Barcelona arriben o surten del recinte portuari en tren.