Els principals indicadors de càrrega del Port de Barcelona es van comportar de manera positiva durant el 2014; el tràfic total de contenidors va augmentar un 10%, els sòlids a granel van créixer un 9%, els líquids a granel un 21% i el tràfics de vehicles un 6%.
El tràfic total del Port de Barcelona va registrar el 2014 un increment del 9% i es va situar en 46,3 milions de tones. El tràfic de contenidors també va augmentar un 10%, fins l’1,9 milions de TEU, una xifra motivada en gran mesura pel bon comportament del comerç exterior.
Les exportacions de contenidors plens van créixer un 7%, arribant als 621.870 TEU, una xifra que representa un nou màxim d’aquest tipus de tràfic i confirma l’esforç del teixit productiu per obrir-se a l’exterior. Entre els principals països receptors de contenidors plens, encapçalats per la Unió dels Emirats Àrabs (més del 10% del total), van créixer sobretot les exportacions a la Xina (+33%), Corea del Sud (+35%), els Estats Units (+17%), Mèxic (+15%) i Sud-Àfrica (+14,5%).
L’any 2014 també van augmentar un 12% els contenidors plens d’importació, fins els 437.435 TEU, increment relacionat amb una reactivació del consum intern i de l’activitat industrial. En el cas de la importació, la Xina es manté com a primer país d’origen de les mercaderies que arriben al Port de Barcelona, amb una quota de gairebé el 40%, tot i que també es van registrar creixements rellevants en les importacions procedents de Turquia (+19%), Vietnam (15%) –atès que Barcelona és el primer port de l’Estat espanyol en tràfic de cafè, en la major part d’origen vietnamita–, i Corea del Sud (+154%), país d’origen de les peces d’automoció per a la industria del país.
Pel que fa al nombre de transbordaments vinculats al tràfic de cabotatge (amb altres destinacions de l’Estat espanyol, especialment Canàries), van assolir la xifra de 187.358 TEU, i els transbordaments relacionats amb altres destinacions es van incrementar un 11%, representant 312.000 TEU.
També el tràfic d’automòbils va continuar augmentant, comptabilitzant-se 748.394 vehicles nous manipulats al Port (+6%). El principal motiu d’aquesta evolució positiva van ser les exportacions, que un any més van marcar un nou rècord de 431.440 unitats, després de créixer un 13,5%.
La consolidació de les autopistes del mar amb Itàlia i el nord d’Àfrica (serveis marítims de curta distància alternatius a la carretera), van reflectir un creixement de l’11% assolint un tràfic de 112.507 unitats de transport intermodal (UTI).
Un altre màxim històric van ser els 4,8 milions de tones dels sòlids a granel, un augment del 9% respecte del 2013, afavorit sobretot pels increments del 26% en el ciment i clínquer i del 23% en els cereals i farines.
El segment de tràfic que va registrar una pujada més accentuada va ser el dels líquids a granel, amb un 21% i 12,9 milions de tones. Les dades confirmen el rol del Port com a hub per a hidrocarburs i biocombustibles i avalen l’aposta de les empreses que han optat per Barcelona com a base d’emmagatzematge i distribució d’aquests productes. Els principals responsables de l’increment global d’aquest tràfic han estat el gasoil, que va augmentar un 94% amb més de 3 milions de tones; els biocombustibles (+120%), que van assolir els 2 milions de tones; i els productes químics, que van pujar un 13% i van superar el milió de tones. Aquest tràfic és estratègic per a la indústria química catalana, que el transforma i després exporta el producte final.
Font i foto: BCL