El tràfic de contenidors del Port de Barcelona creix un 11% fins al mes d’abril

La càrrega contenitzada del Port de Barcelona ha augmentat un 11% durant els quatre primers mesos de l’any, fins assolir els 685.082 TEU. El comerç exterior manté l’impuls dels darrers anys i representa el volum més important d’aquesta activitat; així les exportacions han crescut un 6,5%, amb 210.399 TEU embarcats cap a diferents destinacions del món, i les importacions han avançat un 9%, amb 170.409 TEU descarregats a les terminals portuàries.

Per països, els socis comercials més dinàmics en les seves relacions comercials amb el Port de Barcelona han estat la Xina (que ha incrementat un 9% els seus intercanvis amb la infraestructura), els Estats Units (+11%), la Unió dels Emirats Àrabs (+98,5%), l’Índia (+19%) i Mèxic (+5%).

El tràfic total del Port, que inclou totes les modalitats de càrrega, s’ha situat en 15 milions de tones de mercaderies, un 3% més que el mateix període de l’any passat. Els sòlids a granel han crescut un 6%, gràcies principalment a l’impuls dels cereals, que han augmentat un 70% respecte als 4 primers mesos de 2015. Fins al mes d’abril el Port de Barcelona ha transportat més de 3,6 milions de líquids a granel, dels quals 2,8 milions de tones han estat hidrocarburs (+4%). En aquest apartat destaca l’impuls de la gasolina que, amb prop d’un milió de tones transportades, ha crescut un 38%.

Durant els 4 primers mesos de l’any el Port de Barcelona ha canalitzat un total de 296.113 vehicles, xifra que suposa un increment del 7%. El tràfic de cabotatge (automòbils transportats a les Illes Balears i Canàries) ha crescut un 49%, mentre que les importacions també han avançat a bon ritme (+16%), fins superar les 63.000 unitats. Les exportacions s’han mantingut estables amb més de 151.000 vehicles embarcats.

Pel que fa al moviment de passatgers, cal destacar que 728.547 persones han fet servir el Port de Barcelona, bé com a usuaris de ferris de línia regular (248.972 passatgers) o bé com a creueristes (479.575 persones). Els primers han augmentat un 11% respecte a l’any passat, mentre que els segons ho han fet a un ritme del 9,5%. Pel que fa al moviment de creueristes, és molt rellevant el creixement dels passatgers de turnaround (aquells que inicien i finalitzen el seu itinerari a Barcelona i que, per tant, fan una major contribució econòmica a la ciutat), que s’han incrementat un 55% en comparació al mateix període de 2015.

Impuls del tràfic ferroviari

El tràfic ferroviari del Port de Barcelona (és a dir, el volum de mercaderies que arriben o surten de la instal·lació en tren) ha registrat resultats molt positius durant els primers 4 mesos de l’any. Així, fins al mes d’abril, el tràfic ferroviari de contenidors ha arribat als 68.348 TEU, un 18% més que l’any passat. Aquesta xifra situa la quota ferroviària de contenidors en un 12%.

D’altra banda, els vehicles que han entrat o sortit del Port en tren han assolit les 101.342 unitats, amb un increment del 21%. La quota ferroviària de vehicles de la infraestructura portuària és ja del 40%.

Fecha del Taller: