El sector carni català estudia utilitzar el ferrocarril per accedir a alguns mercats europeus

El pla de desenvolupament d’un servei intermodal adaptat a les necessitats del sector carni de Catalunya té per objectiu trobar solucions per exportar cap a Europa aquests productes en tren.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha encarregat a l’empresa IDP els treballs de consultoria per executar el pla de desenvolupament d’un servei intermodal adaptat a les necessitats del sector carni de Catalunya. La posada en marxa d’aquest estudi neix de l’acord de col·laboració signat entre l’Associació Catalana del Sector Carni Porcí (INNOVACC), FGC i el clúster Railgrup.

La producció de carn porcina a Catalunya ha tingut un fort desenvolupament els darrers anys i necessita trobar nous mercats, cada vegada més allunyats, per als que el transport de mercaderies en camió arriba al seu límit d’eficiència tant des del punt de vista ambiental com econòmic. Per aquest motiu, INNOVACC vol explorar les possibilitats que ofereix el transport intermodal per arribar a alguns països europeus i així ampliar mercats.

El projecte, que té per objectiu trobar solucions a l’exportació per tren a Europa d’aquests productes, s’emmarca en el programa europeu iFreighMED-DC, una col·laboració de cinc regions europees liderada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i que s’inscriu dins del programa MED de cooperació transnacional de la Unió Europea. També formen part d’aquest projecte europeu institucions de França, Itàlia, Eslovènia i Croàcia.

L’iFreightMED-DC té l’objectiu concret de potenciar i crear nous serveis intermodals de transport de mercaderies a cadascuna de les regions participants, optimitzant l’ús de les infraestructures actuals i futures. En aquest sentit, els comitès regionals de desenvolupament de serveis de transport intermodal de mercaderies assumeixen una sèrie d’accions i serveis que han de millorar la competitivitat dels ports i les àrees industrials de les regions implicades, mitjançant la promoció de noves rutes logístiques transeuropees de transport intermodal.

 

Font: BCL
Foto: Jt Curses/ flickr

Fecha del Taller: