El Port Tarragona participa en les Jornades DAFO Lleida- Tarragona per compartir i sumar estratègies al territori

Aquest dimecres, 1 de desembre, es van celebrar, a la Seu Vella de Lleida, les ‘Jornades DAFO sota el títol ‘Lleida-Tarragona. Impulsant la innovació i l’emprenedoria sostenibles’.

El Port de Tarragona, de la mà del seu president Josep M. Cruset, va ser-hi present per explorar els nexes d’unió econòmics i socials per cercar sinergies que permetin, ambdós territoris, aprofitar i reforçar les potencialitats que tenen en sectors agroalimentaris, turístic, i cultural.

Les jornades van comptar amb representants de diferents organismes, entitats i administracions públiques que treballen per impulsar i potenciar aquests lligams entre els territoris. Per una banda, el Departament de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, la Cambra de Comerç de Lleida, la Cambra de Comerç de Reus, la Diputació de Lleida, entre altres.

Les jornades DAFO han posat en relleu la relació existent entre Lleida i Port Tarragona pel que fa al transport de mercaderies, així com el compromís per potenciar totes les oportunitats dels dos territoris entorn de la transició energètica cap a energies renovables.

En el torn de paraula del president del Port, Cruset ha explicat el projecte que està desenvolupant el Port de Tarragona per afavorir la intermodalitat entre el transport de mercaderies marítim i ferroviari. Un dels pilars d’aquest projecte és la terminal ferroviària que està construint a Guadalajara, que aprofitarà el corredor del centre de la Península i que també beneficiarà Lleida. Un altre vessant del projecte és la zona d’activitats logístiques que també s’està construint al mateix Port de Tarragona. El president del Port ha dit que cal estar preparats per aprofitar les oportunitats que generarà el Corredor del Mediterrani i el túnel del Coll de Lilla, que escurçarà un quart d’hora la connexió viària amb Lleida.

Durant les diferents intervencions, els participants han coincidit en la importància d’un país en xarxa, que no se centri només en l’Àrea Metropolitana de Barcelona i també tingui en compte de territori, sobretot pel que fa a inversions públiques, han expressat la voluntat de cercar aliances entre les dues ciutats en àmbits com poden ser l’agroalimentari, el turístic o el cultural.

El president ha destacat ‘El Port Tarragona és el Port de Lleida, per l’entrada de cereals per a fabricar el pinso per a la indústria ramadera de la plana de Lleida. Per Port entren entre cinc i sis milions de tones d’agroalimentaris amb destinació a Lleida-Aragó, principalment.

Port Tarragona, motor econòmic de Catalunya

El Port ocupa actualment la 4a posició en el sistema portuari estatal i treballa per millorar el seu posicionament a la Mediterrània, realitzant inversions per augmentar els tràfics, potenciar la intermodalitat i millorar les connexions terrestres.

Cruset també ha volgut afegir com en aquests moments, el Port està immers en la implementació de l’estratègia Horitzó 2023. Un any que conflueixen infraestructures terrestres estratègiques com el Túnel del Coll de Lilla i el Corredor del Mediterrani, i inversions pròpies com la Zona d’Activitats Logístiques del Port Tarragona (ZAL), PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, la Terminal Intermodal de la Boella. Aquestes línies estratègiques posicionen a Tarragona com el hub logístic més competitiu de la península Ibèrica i el Sud d’Europa.

Fecha del Taller: