El Port de Tarragona tanca 2015 amb un augment significatiu de les exportacions

El Port de Tarragona ha tancat l’exercici 2015 amb un creixement del 3,9% assolint el volum de 33,2 milions de tones mogudes en un any. Els resultats són molt positius en els principals tràfics del Port de Tarragona com són els productes petrolífers, cereals i vehicles així com en aquells tràfics que consoliden la línea estratègica de la diversificació destacant el project cargo i animals vius, entre d’altres.

Aquestes bones xifres són el resultat, principalment de l’increment del tràfic exterior al Port de Tarragona.

Les exportacions a destinacions internacionals han augmentat un 17,7% respecte 2014 superant els 6,2 milions de tones, i les importacions s’han incrementat un 1,7% amb 22,3 milions de tones.

Centre logístic en distribució de productes petroquímics al Mediterrani

L’any 2015 el Port Tarragona ha registrat creixements rècords dins del sector energètic, que s’ha traduït en un increment del 7,16 %, respecte l’any anterior, amb un total de 23,5 milions de tones.

El moviment de petroli cru ha incrementat un 7,09%, amb 8,6 milions de tones. Els productes petrolífers (sense tenir en compte el petroli cru) han crescut en el darrer exercici un 29,1%, superant totes les dades històriques del Port de Tarragona, que s’ha convertit en un port hub de distribució d’aquests tipus de productes al Mediterrani. Estats Units, Gibraltar, Algèria, Corea del Sud i Rússia són els principals països amb els que el Port de Tarragona manté relacions comercials d’exportació i importació de productes petrolífers.

L’augment del moviment de productes petrolífers durant el 2015 ha estat motivat, principalment, pel creixement de productes refinats (gas-oil i benzina) amb un creixement de 165,3 % i 140,66 % respectivament. Les instal·lacions portuàries han manipulat 2,1 milions de tones mogudes de gas-oil i 763.814 tones de benzina.

Lideratge en tràfics de productes agroalimentaris

El Port de Tarragona és un dels primers ports del Mediterrani en quant al tràfic de productes agroalimentaris. Durant el 2015, a les instal·lacions portuàries s’han registrat més de 4,8 milions de tones d’agroalimentaris, amb un creixement dels cereals i pinsos d’un 0,7% respecte l’any anterior. Aquestes xifres posen de manifest símptomes de recuperació de la industria local i del sector ramader. Anualment, pel Port de Tarragona passen més del 60% de les matèries primeres per elaborar pinsos per a la ramaderia catalana, essent el primer port de l’Estat en quant a tràfic de cereals i farines i també de pinsos i farratges.

El moviment de vehicles creix un 96%

La terminal del Port de Tarragona dedicada al tràfic de vehicles ha superat les 115.000 unitats mogudes (tant d’importació com d’exportació), un increment del 96% respecte 2014. Aquesta xifra posa de manifest que el moviment d’automòbils al Port de Tarragona segueix la tendència a l’alça dels últims mesos, i recupera els índex de moviment d’anys anteriors a la crisi econòmica.

El tràfic de bestiar es consolida

En el marc de l’estratègica de diversificació de tràfics, el Port de Tarragona continua la seva aposta pel moviment de mercaderies de gran valor afegit, com és el tràfic de bestiar, que representa una positiva repercussió econòmica per al sector primari ramader.

L’exportació de bestiar al Port de Tarragona es consolida, i el 2015 ja són els 252.966 caps de bestiar carregats a les instal·lacions portuàries amb destinació països del nord d’Àfrica (Líbia, Líban, Argèlia, i el 2015 s’han obert nous mercats d’exportació a Egipte).

Des de 2012, any en que es va iniciar aquest tràfic al Port de Tarragona, s’ha registrat un creixement exponencial del 276,5%.

El moviment de productes siderúrgics incrementa un 30,7%

Pel que fa als productes siderúrgics, durant el 2015 han augmentat un 30,7% assolint el mig milió de tones mogudes. Aquests productes s’importen a través del Port de Tarragona i són destinats a la industria automobilística per a la fabricació de vehicles, i és una altra xifra destacada que transmet símptomes de la recuperació econòmica.

D’altra banda, i en el marc de l’objectiu de la diversificació, destaca la consolidació de l’aposta decidida del Port pel tràfic de pasta de paper, consolidant la seva activitat aproximant-se a les 500.000 tones mogudes.

Un dels millors ports del Mediterrani per a l’operativa de project cargo

El Port de Tarragona és un dels ports mediterranis més especialitzats en l’operativa de project cargo per les possibilitats que ofereix, ja que compta amb especialistes en tot tipus de transports i en l’organització i coordinació dels mateixos des de l’origen a la destinació. Això es tradueix en una creixent demanda al Port per a realitzar treballs i projectes de càrrega. La infraestructura portuària tarragonina ofereix àmplies àrees operacionals en els molls, les rampes ro-ro, una excel·lent accessibilitat via terrestre i ferroviària, així com serveis eficients altament qualificats d’estiba.

A més, la ubicació estratègica privilegiada en el Mediterrani atorga al Port de Tarragona un valor afegit enfront dels ports del nord d’Europa, degut en gran part, a la favorable climatologia que permet dur a terme operatives de project cargo a l’aire lliure durant tot l’any.

Fecha del Taller: