El Port de Tarragona mou 16,8 milions de tones en els set primers mesos de l’any

El Port de Tarragona ha mogut 16,8 milions de tones des de gener fins juliol d’aquest any. Durant aquest període, la infraestructura portuària ha registrat un destacat creixement en diferents tràfics com el moviment de vehicles (+38%); productes agroalimentaris (+9,3); benzina (+15,1%), gasos energètics del petroli (+27,9%); productes metal·lúrgics (+10,4%); materials de construcció (+14,6%) i asfalt (+21,1%).

No obstant, aquests increments no han evitat el descens en el tràfic total de mercaderies un 11,6% menys que en el mateix període de l’any anterior. Aquest descens en el tràfic total està motivat per la baixada del moviment del carbó durant aquest any (al voltant d’1,7 milions de tones) i el descens en el moviment del gas-oil i altres productes petrolífers.

Lideratge en productes agroalimentaris

El Port de Tarragona és un dels primers ports del Mediterrani en quant al tràfic de productes agroalimentaris. Des de gener a juliol, la instal·lació ha manipulat 2,6 milions de tones el que suposa un creixement del 9,3% respecte el mateix període de l’any anterior.

En aquest segment, destaca l’increment de cereals (+17,8%) impulsat per l’augment de la importació majoritàriament d’Ucraïna. A la zona d’influència del Port de Tarragona es produeix el 40% dels pinsos que es fabriquen a tot l’Estat espanyol i, a la vegada la infraestructura portuària es converteix en punt de connexió entre la matèria prima que s’importa per a alimentar la ramaderia del hinterland, i posteriorment s’exporten aquests animals a través del Port de Tarragona amb destí el nord d’Àfrica.

D’altra banda, el moviment de productes hortofrutícoles també ha augmentat, tant en exportació (+62,2%) com en importació (+6,6%). Els principals països de destí de la fruita carregada a la terminal especialitzada del Port (majoritàriament cítrics) són Israel, Nigèria i Senegal; d’altra banda, la fruita d’importació (principalment kiwis, pinyes i plàtans) prové principalment de Costa Rica, i també Colòmbia i Estats Units.

Dins del sector de tràfics energètics s’ha aconseguit un destacat increment en la benzina amb un total de 359.629 tones mogudes (+15,1%) així com dels gasos energètics del petroli amb més de 695.242 tones (+27,9%); no obstant han baixat el cru (-8%), gas-oil (-59,8%) i altres productes petrolífers (-22,9%) i el carbó (-21,5%).

Creixement del moviment de vehicles

El Port de Tarragona continua amb un augment significatiu en el moviment de vehicles. Fins el mes de juliol, la terminal de vehicles ha transportat gairebé 100.000 unitats, un 38,1% més que en el mateix període de l’any anterior i quasi superant la xifra del total de vehicles moguts durant tot el 2015. El creixement s’ha registrat tan en importació (+51,3%), com en exportació (+13%).

En els set primers mesos de l’any es consoliden tràfics en el marc de l’impuls per la diversificació de mercaderies al Port de Tarragona, com per exemple productes metal·lúrgics (+10,4%), ferralla de ferro (+2%) i l’exportació d’asfalt (+21,1%), destinat a països del nord d’Àfrica.

D’altra banda, el tràfic Ro-Ro segueix la tendència a l’alça i s’ha incrementat fins el juliol un 19,6%.

Fecha del Taller: