El Port de Barcelona preveu tenir desplegada l’any 2023 la nova xarxa de telecomunicacions de gran capacitat, projecte en el que s’inverteixen 10 milions d’euros i que permetrà desenvolupar una potent oferta de serveis de suport a la logística, a banda de seguir creixent com a smart port.
Es tracta d’una xarxa 5G de gran capacitat i fiabilitat preparada per a l’Internet of Things (IoT) i per al creixent grau d’automatització de les eines de gestió, no únicament del Port de Barcelona sino de tot el sector logístic.
Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona, recorda que un dels principals objectius de la institució portuària és “ajudar al sector econòmic del nostre entorn a guanyar eficiència, afavorint la seva competitivitat i, per tant, contribuint al desenvolupament sostenible. Alinear la ràpida evolució de la tecnologia amb la nostra missió ajuda molt a aconseguir els nostres propòsits. Per això, volem ser un port intel·ligent, un port smart, per poder complir aquesta missió”. Ahir diumenge, 17 de maig, va ser el Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació, “una bona data per posar en valor els procesos de digitalització en els que treballa el Port de Barcelona”, afegeix Mercè Conesa.
La nova xarxa de telecomunicacions oferirà una cobertura total al territori i permetrà la mobilitat i la ubiqüitat de serveis, ja que inclourà la banda ampla mòbil a diversos àmbits del recinte portuari, com ara vials, edificis i zones obertes.
Aquest any, està previst treure a concurs dos dels contractes principals d’aquest projecte, que sumen en conjunt una inversió de prop de 4 milions d’euros. Un d’ells permetrà la instal·lació del que denominem Xarxa de Campus, que consisteix en cablejar amb fibra òptica tot el recinte portuari. L’altre concurs fa referència a l’equipament de xarxa. Aquestes inversions s’inclouen en un conjunt de mesures que el Port de Barcelona està agilitant per estimular la recuperació de l’economia.
El desenvolupament de la nova xarxa de telecomunicacions forma part de tot un seguit de projectes de digitalització impulsats pel Port de Barcelona per facilitar les activitats comercials i logístiques, fent possible la internacionalització de les empreses i facilitant les operacions d’importació i exportació.
Alguns d’aquests projectes són, avui, una realitat, com les aplicacions desenvolupades per agilitar l’operativa i garantir la seguretat i eficiència de la cadena de subministrament i que el Port posa a l’abast dels seus usuaris i clients, com per exemple:
Temps d’Accés: permet conèixer el temps mitjà per accedir a les terminals de contenidors, saber el que triga un camió des del seu accés al Port fins a la seva entrada a la terminal de contenidors, les reserves, els moviments i la capacitat d’aquestes. (http://www.portdebarcelona.cat/tempsacces/default/index).
Portlinks: eina per construir la cadena de transport òptima entre origen i destí, passant pel Port de Barcelona. Està basada en els serveis marítims i terrestres reals, especialment de tren, existents en el mercat. I fa estimacions sobre les emissions produïdes en aquest transport. (http://simport.portdebarcelona.cat/portlinks)
CTA (Container Tracking Application): sistema de traçabilitat de contenidors desenvolupat pel Port de Barcelona que agrupa i tracta totes les dades generades en una operació marítima des de diferents fonts i les mostra de forma senzilla i visual. El Port de Barcelona proporciona així al carregador una eina per tenir el control sobre els seus contenidors amb la possibilitat de conèixer en qualsevol moment tota la informació relacionada. (http://www.portdebarcelona.cat/cta/)
Smart Maritime Traffic Management: controla i gestiona els serveis que requereixen els vaixells, com pràctics, remolc, amarratge, subministrament de combustible, etc.
Pel que fa a Portic, la plataforma electrònica de la Comunitat Portuària de Barcelona, aquest any invertirà 800.000 euros en la millora i actualització de les seves aplicacions. Portic també licitarà properament l’actualització completa de la seva infraestructura, incloent les darreres tendències en cloud computing i alta disponibilitat de dades i serveis.
Portic gestiona telemàticament més de 31 milions d’intercanvis documentals l’any. Cada dia, les terminals de contenidors del Port de Barcelona registren una mitjana d’entre 3.000 i 4.000 camions que realitzen operacions de càrrega i/o descàrrega de contenidors. Sense la digitalització, això no seria possible.