El Port de Barcelona signa un memoràndum de col·laboració amb el port xinés de Ningbo Zhoushan

Els ports de Barcelona i de Ningbo Zhoushan han signat un memoràndum d’entesa per a intercanviar experiències i coneixements amb l’objectiu d’augmentar la cooperació i el comerç entre els dos enclavaments.

El memoràndum d’entesa, que ha estat signat per Jordi Torrent, director d’Estratègia del Port de Barcelona; i Pan Xizhong, director d’Estratègia i Assumptes Legals de la Corporació Portuària de Ningbo Zhoushan, preveu l’intercanvi d’informació en aspectes rellevants com és l’administració portuària, la planificació i construcció d’infraestructures, la seguretat, el desenvolupament i gestió de plataformes logístiques, la sostenibilitat, la innovació i el desenvolupament de solucions tecnològiques aplicades als ports.

El document també preveu que tots dos ports mantindran una comunicació constant i s’oferiran l’assistència necessària per a desenvolupar aquests aspectes. En el mateix sentit, és una eina perquè Barcelona i Ningbo Zhoushan, enforteixin la posició internacional, l’eficiència i l’agilitat de les seves comunitats portuàries i comparteixin estratègies de creixement en l’anomenada nova Ruta de la Seda.

L’aposta de Barcelona per la Xina

Durant la signatura, Jordi Torrent ha posat en valor l’aposta que el Port de Barcelona va realitzar per aquest país trenta anys enrere, “perquè estàvem convençuts que la Xina recuperaria aviat el lideratge mundial en comerç, innovació i tecnologia”. Després d’explicar que Barcelona va ser un dels primers ports europeus en cooperar amb els ports xinesos i un dels primers en tenir una representació permanent a la Xina, Torrent “ha recordat que un grup de professionals del Port de Ningbo (actualment el quart port del món en tràfic de contenidors, amb 24,6 milions de TEU) van rebre una completa formació tècnica a Barcelona durant els anys 1999 i 2000”.

El director d’Estratègia ha dit també que avui “els ports de Ningbo Zhoushan i Barcelona destaquen pel seu paper regional i pel seu creixement, però també per ser ports innovadors situats al centre de dos dels més dinàmics hubs tecnològics del món”. Finalment, ha explicat que la Xina és el primer soci comercial del Port de Barcelona, amb un tràfic anual de 535.000 TEU durant el 2017, dels quals 116.000 TEU van passar pel Port de Ningbo Zhoushan, amb un increment del 42% respecte a l’exercici anterior.

El memoràndum d’entesa entre els ports de Barcelona i de Ningbo Zhoushan s’ha signat en el marc de la China International Import Expo (CIIE), que se celebra al Centre Internacional d’Exposicions i Convencions de Shanghai del 5 al 10 de novembre. La CIIE, promoguda pel president xinés Xi Jinping i patrocinada pel Ministeri de Comerç de la Xina, és la fira més gran que s’ha celebrat mai en aquest país i té l’objectiu de ser una plataforma per a la liberalització del comerç i l’obertura de l’economia xinesa al món i està especialment orientada a facilitar la importació de productes d’alt valor d’arreu del món. Amb 3.000 expositors de 130 països, és calcula que durant el primer dia la CIIE va rebre uns 300.000 visitants.

El Port de Barcelona participa amb un estand propi al pavelló de Comerç de Serveis (Hall 1, estand 1B4- 013), convidat per COSCO Shipping, la primera naviliera xinesa i un dels seus principals clients. La delegació catalana, a més de Jordi Torrent, està formada per Joan Dedeu, representant del Port de Barcelona a la Xina; Gemma García, strategy analyst; i Qianyan Lin, representant de Barceloc a la Xina.

Fecha del Taller: