El Port de Barcelona reforça la seva estratègia a la terminal interior de Saragossa TmZ

El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, ha confirmat el compromís estratègic de la infraestructura catalana amb Aragó, que seguirà potenciant en els propers anys amb un reforç de la seva oferta logística. Així ho ha manifestat durant la reunió de treball que ha mantingut amb el president del Govern aragonès, Javier Lambán, que ha visitat el port acompanyat per la consellera d’Economia, Indústria i Ocupació, Marta Gastón, i el gerent de Plataforma Logística de Zaragoza, Francisco de la Fuente.

Aragó és una de les regions clau de l’estratègia de ‘port en xarxa’ que el Port de Barcelona va començar a impulsar fa divuit anys per aproximar la seva oferta de serveis logístics a les empreses del nord i centre de la Península, amb l’objectiu de contribuir a la internacionalització d’aquestes companyies i millorar el seu posicionament en els mercats exteriors. La Terminal Marítima de Saragossa (tmZ), creada el 2001 pel Port de Barcelona i Mercazaragoza, és el principal node logístic de la xarxa interior desenvolupada per l’enclavament català. En els últims 8 anys, i amb l’entrada en l’accionariat de la Diputació General d’Aragó, tmZ s’ha ampliat en tres ocasions i actualment ofereix 23 serveis ferroviaris setmanals.

Entre les accions concretes que es duran a terme, el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, s’ha referit a l’adaptació de les instal·lacions de tmZ als productes refrigerats, que facilitarà l’exportació de productes peribles (carnis, fruites, verdures, conserves i vins, entre d’altres) de producció local. Aquesta actuació suposarà una inversió aproximada de 300.000 euros per part de la terminal.

Per la seva banda, el president Javier Lambán, ha declarat que “junts amb el Port de Barcelona hem posat a Saragossa i l’enorme potencial logístic d’Aragó al mapa del tràfic ferroviari de mercaderies, amb la primera terminal interior de la Península. El suport del Port de Barcelona ha permès que la capital aragonesa estigui inclosa al ramal del corredor Mediterrani que arriba a Madrid”.

Així mateix, el president d’Aragó ha ratificat al Port de Barcelona, i per extensió a Catalunya, com “aliat” per convertir Aragó en una plataforma logística amb millors connexions per al tràfic de mercaderies. L’enclavament també és fonamental per obrir una nova via d’exportació dels productes peribles.

El 2015 tmZ va gestionar un total de 305.122 TEU, xifra que es tradueix en un increment d’activitat del 13% respecte a l’any anterior. A més, l’oferta de serveis de tmZ i la millora de l’organització logística propiciada per la terminal han permès una reducció d’un 30% del preu del transport a la zona de Saragossa. La contribució del Port de Barcelona a la competitivitat de les empreses aragoneses no es limita, però, a aquesta infraestructura interior. La instal·lació catalana disposa de més de 30 serveis setmanals ferroviaris amb Aragó, bàsicament amb tmZ però també amb altres terminals com Selgua i PLAÇA.

A la fotografia, d’esquerra a dreta, el subdirector general d’Estratègia i Comercial del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà; el director general del Port, José Alberto Carbonell; el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra; el president d’Aragó, Javier Lambán; la consellera d’Economia, Indústria i Ocupació, Marta Gastón; i el gerent de Plataforma Logística de Zaragoza, Francisco de la Fuente.

Fecha del Taller: