El Port de Barcelona prova un dron aquàtic dissenyat i fabricat per GPASEABOTS

El Port de Barcelona ha acollit la prova pilot d’un dron aquàtic, dissenyat i fabricat per GPASEABOTS, empresa del grup GPAINNOVA, en un acte realitzat a les aigües del moll Drassanes. Es tracta d’un projecte conjunt entre la infraestructura catalana i l’empresa per crear un dron aquàtic que pugui respondre a les necessitats del Port.

El model de dron SB100 presenta alguns avantatges respecte les embarcacions convencionals: la seva relació cost-eficàcia, sense risc humà; rapidesa en els desplaçaments; facilitat d’ús; el seu respecte pel medi ambient; i proporciona dades a temps real des de terra. D’aquesta manera, el SB100 esdevé una plataforma versàtil i multifuncional, que permet l’automatització de tasques i pot accedir a zones d’alt risc.

El cofundador i manager de GPASEABOTS, Pau Guasch, ha destacat que “el SB100 és una plataforma multipropòsit que, en funció de la instrumentació, permet aplicacions com hidrografia, analítica d’aigües, inspecció, salvament i rescat, vigilància i neteja. Totes aquestes tasques es poden realitzar de forma automatitzada per un sol operador, visualitzant les dades a temps real des de terra”.

En aquest sentit, el cap de Medi Ambient del Port de Barcelona, Jordi Vila, ha assegurat que “és un primer pas per avançar cap a la l’automatització dels treballs de camp i que permetrà aprofundir en el coneixement de l’entorn marí d’una manera molt diferent a l’actual”. I afegeix que “estem convençuts que aquesta nova eina ens obrirà una nova manera d’aproximar-nos a l’entorn marí que ens ajudarà a que les activitats portuàries siguin el més respectuoses possible”. Per el cap de Medi Ambient, aquesta eina servirà per “fer un seguiment acurat de la qualitat de les aigües portuàries, realitzar la presa de valors de paràmetres en temps real, ajudar en el procés de resposta en cas de vessament, inspeccionar la sortida de fluvials o aigües residuals a les dàrsenes, fer el seguiment dels sediments”, entre d’altres.

Durant la prova pilot, el cofundador i CEO del grup empresarial GPAINNOVA, Pau Sarsanedas, ha expressat la seva satisfacció en “veure que GPASEABOTS esdevé una realitat exitosa d’una tecnologia diferenciada de la resta de divisions del grup, però amb sinèrgies evidents i imprescindibles que només és possible amb el concepte de plataforma tecnològica multidisciplinar”.

Des de GPASEABOTS expliquen que aquest projecte conjunt amb el Port de Barcelona és una bona mostra de la col·laboració per la què aposta la companyia a l’hora de treballar, amb la voluntat de donar servei i establir, des de l’inici, una cooperació que permeti dissenyar un vehicle de superfície no tripulat, a mida i personalitzat.

GPASEABOTS es va fundar el 2019 amb l’objectiu de fer els treballs marítims més fàcils i segurs. L’empresa es dedica al disseny, fabricació i comercialització d’USV (Unmanned Surface Vehicle), el SB100, un dron marí, àgil i de mides reduïdes, que pot realitzat tot tipus de tasques. GPASEABOTS té dos nous projectes en marxa per a finals del 2021.

Fecha del Taller: