El Port de Barcelona presenta els seus avantatges competitius per al tràfic de SSS amb el Nord d’Àfrica

El Port de Barcelona ha participat en la VII Trobada Empresarial Hispano-Marroquina del sector Marítim, Transport i Logística, que s’ha celebrat a la ciutat de Tànger els dies 21 i 22 de març. La trobada, organitzada per la Cambra Espanyola de Comerç i Indústria de Tànger (CECIT), té l’objectiu de fomentar la cooperació entre empreses i organismes espanyols i marroquins i potenciar el comerç i la logística entre ambdós països.

Avantatges competitius

La commercial manager del Port de Barcelona, Ana Arévalo, ha presentat la ponència titulada “El Port de Barcelona: avantatges competitius per al tràfic de SSS amb el Nord d’Àfrica”, centrada en explicar al teixit empresarial i als importadors i exportadors marroquins els serveis de transport marítim de curta distància i l’oferta de serveis logístics disponibles a Barcelona. En la ponència, la commercial manager ha explicat la posició estratègica de Barcelona, la seva connectivitat terrestre amb els diferents destins europeus i els seus serveis marítims regulars amb els principals ports del Marroc (Tànger i Nador), Algèria (Oran, Mostaganem i Alger) i Tunísia (Tunis) que li permeten situar- se com un pont intermodal entre l’Àfrica i Europa.

Actualment es donen totes les circumstàncies per a un desenvolupament sostingut del short sea shipping (SSS): Barcelona disposa d’infraestructures adequades per atendre aquest tipus de tràfic; les navilieres ofereixen serveis eficients, fiables i de qualitat entre els ports magribins i Barcelona; aquests serveis signifiquen un avantatge competitiu pel transportista en temps i en costos; i el Port de Barcelona està endegant iniciatives per a l’agilització dels diferents tràmits administratius.

Sobre aquest darrer punt, s’ha explicat el funcionament del procediment exprés del Port de Barcelona pels serveis de SSS, que permet gestionar telemàticament, i mentre el vaixell està navegant, els tràmits duaners i del Punt d’Inspecció en Frontera (PIF). Aquest procediment dona als exportadors de productes frescos del Marroc un avantatge molt important, ja que permet la retirada de la càrrega en menys d’una hora, sempre que no es realitzi cap altra inspecció.

Finalment, s’ha demanat als carregadors que utilitzin els serveis de SSS per a impulsar als armadors a incrementar les línies i les freqüències actuals; i als armadors que incrementin els seus serveis per facilitar que els carregadors utilitzin de forma creixent el SSS.

Actualment, els ports de Barcelona i del Marroc estan connectats durant tota la setmana amb diversos serveis regulars de contenidors, porta-vehicles i SSS, aquests darrers operats per Grimaldi- Lines i Grandi Navi Veloci (GNV). Aquestes línies ofereixen un substancial estalvi en temps i costos davant de la ruta terrestre convencional entre tots dos països, alhora que són mediambientalment més sostenibles, ja que redueixen significativament les emissions de CO2 i gasos contaminants.

Fecha del Taller: