El Port de Barcelona i Enagás impulsen el recinte portuari com a hub de distribució de GNL a la Mediterrània

El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i el conseller delegat d’Enagás, Marcelino Oreja, han firmat un conveni per a la promoció de nous serveis logístics de gas natural liquat (GNL) en la planta de regasificació que la companyia energètica gestiona al recinte portuari. L’acord consisteix en l’elaboració conjunta d’iniciatives per convertir el Port de Barcelona en un hub de distribució de GNL a la Mediterrània.

Tant el Port de Barcelona com Enagás estan apostant de manera decidida pel gas natural, que a nivell internacional està sent reconegut i potenciat com a combustible per al transport de mercaderies perquè representa una alternativa real i sostenible als carburants convencionals derivats del cru. En concret, el gas natural en forma liquada comença a ser utilitzat en el transport marítim (vaixells) i terrestre (camions). S’estima que a finals de 2016 un centenar de vaixells seran propulsats per gas natural.

El principal benefici que tindrà la implantació d’aquest canvi de combustible en el Port de Barcelona serà la reducció de gasos contaminants i de partícules en suspensió, que es traduirà en la millora de la qualitat de l’aire de l’entorn i de la ciutat. El president Sixte Cambra ha destacat la contribució que l’ús del GNL com a combustible tindrà en la disminució de la contaminació ambiental: “Respecte als carburants derivats del petroli, el GNL suposa una reducció del 80% en l’emissió de NOx i del 100% en l’emissió de partícules en suspensió i d’òxids de sofre”, ha puntualitzat.

Avantatges competitius

Per la seva part, el Conseller Delegat d’Enagás, Marcelino Oreja, ha destacat l’experiència de la companyia de més de 45 anys al sector del gas natural i l’important paper que la planta de regasificació de Barcelona pot exercir com a centre logístic, en un context de creixent demanda. A més dels avantatges mediambientals, ha assenyalat que “l’ús del gas natural pot contribuir a millorar la competitivitat de l’activitat del transport, ja que es tracta d’un combustible més barat que els derivats del petroli.”

L’existència d’infraestructures de subministrament de GNL al mateix port és una condició imprescindible per potenciar l’ús d’aquest producte com a combustible alternatiu de transport. La planta d’emmagatzematge i regasificació d’Enagás al Port de Barcelona, operativa des de 1969, acumula una important experiència i coneixement en el tractament del GNL. La disponibilitat d’aquesta planta representa una gran oportunitat per desenvolupar el procés de canvi de combustible al Port.

El conveni permetrà desenvolupar amb més rapidesa la cadena de subministrament necessària per convertir el Port de Barcelona en un hub de distribució de GNL a la Mediterrània. Així, la introducció d’aquest carburant alternatiu permetrà millorar la qualitat de l’aire de l’entorn, incrementar la competitivitat de les empreses de logística i transport (ja que el seu preu és inferior al del gasoil) i també contribuirà a atreure noves línies marítimes de vaixells moderns propulsats per GNL.

La col·laboració entre el Port de Barcelona i Enagás per a l’impuls del GNL com a combustible alternatiu de mobilitat s’estén a altres àmbits, com el projecte europeu Core LNGas Hive, liderat per Enagás en col·laboració amb més de 40 entitats i empreses, en el qual el Port de Barcelona participa com a soci i coordinador de cinc iniciatives. Aquestes accions consisteixen en l’adaptació d’una atracada del moll de l’Energia per al subministrament de GNL a gavarra i vaixells de petites dimensions; la modificació d’una gavarra per subministrar GNL a vaixells; el disseny i muntatge d’un motor de gas natural alimentat per GNL per generar electricitat i subministrar-la a un vaixell de càrrega durant la seva estada al port; la transformació de dos straddle-carriers (maquinària de terminal) a les dues terminals de contenidors del Port de Barcelona (TCB i BEST) per ser propulsades per GNL; i el disseny d’un remolcador propulsat per gas natural.

Fecha del Taller: