El Port de Barcelona guardonat amb el Premi a les Tecnologies de la Informació 2015 de l’Associació Internacional de Ports (IAPH) El Port de Barcelona guardonat amb el Premi a les Tecnologies de la Informació 2015 de l’Associació Internacional de Ports (IAPH)

El Port de Barcelona ha estat guardonat amb el Premi de Plata a les Tecnologies de la Informació (IT Award) 2015 que atorga l’Associació Internacional de Ports (International Association of Ports and Harbors –IAPH–). El subdirector general d’Estratègia i Comercial del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà, va rebre el guardó de mans del fins aleshores president de l’associació, Grant Gilfillan, per la candidatura ‘From a paperless Port towards a Smart Port’ en el marc de la conferència mundial de l’organització, la 29th World Ports Conference celebrada a Hamburg.

El jurat de la 12a edició dels premis IAPH IT Award 2015 ha destacat l’enfocament Smart Port aplicat a les operacions d’entrada i sortida de les terminals de contenidors del Port de Barcelona, activitat clau de la infraestructura.

Avenços en Smart Port

Optimitzar les operacions a les terminals de contenidors sempre ha estat un dels desafiaments de tots els agents públics i privats del Port de Barcelona. Cada mes, uns 60.000 camions operen a les dues terminals de contenidors del Port de Barcelona (BEST i TCB), movent al voltant de 80.000 contenidors mensuals.

Des de finals dels anys 90 el Port ha treballat per a ser un port sense papers i assolir noves fites essent actualment un Smart Port pioner. És a dir, un port que col·labora mitjançant les tecnologies digitals: millorant el rendiment de les operacions, reduint els costos i el consum de recursos, i que es preocupa de la gent que treballa al Port i és responsable amb el medi ambient.

Projectes PINCODE i SICAD

Entre els projectes més rellevants del Port de Barcelona en l’àmbit Smart Port destaca la implementació dels projectes PINCODE i SICAD.

El projecte PINCODE, instaurat a la Terminal de Contenidors de Barcelona (TCB) i que s’ha aplicat conjuntament amb l’automatització de les seves portes, ha consistit en assegurar cadascuna de les operacions que realitzen els camions a la terminal abans que es presentin a la porta, on s’identifica l’operació en qüestió utilitzant un codi o PINCODE. Aquest ha estat un projecte col·laboratiu en el qual, a més de la terminal, el Port Community System del Port de Barcelona, PORTIC, ha fet tot el desplegament entre les empreses de transport.

D’altra banda, el projecte SICAD o automatització de les sortides duaneres, aprofitant la informació recollida per les terminals de contenidors a les portes automàtiques i creuada amb la de la Duana, ha automatitzat les sortides duaneres. Aquest projecte, desenvolupat pel Port de Barcelona en col·laboració amb les terminals BEST i TCB i la Duana espanyola, ha aconseguit automatitzar un 90% de les sortides.

Ambdós projectes son totalment col·laboratius i han permès reduir el temps d’espera a les portes; assegurar les operacions sense errors per tractar-se de processos automàtics; reduir costos i l’impacte en el medi ambient, gràcies a la disminució de cues a les terminals, així com l’encesa i apagada del motor dels camions per fer les comprovacions duaneres.

Fecha del Taller: