El Port de Barcelona, GALP i HAM presenten la primera gasinera del sistema portuari estatal

El Port de Barcelona, GALP i HAM han presentat la primera estació de servei de gas natural (gasinera) del sistema portuari estatal, una instal·lació clau per a impulsar l’ús del gas natural com a combustible alternatiu per al transport terrestre de mercaderies. La gasinera està integrada a l’estació de servei de GALP al carrer Y del Port de Barcelona i és el resultat d’una inversió conjunta entre HAM, encarregat de la construcció de l’estació de GNL, i GALP, que ha portat a terme la millora de les instal·lacions. A més, la seva construcció ha comptat amb finançament de fons europeus, a través del projecte CHAMeleon, destinats a desenvolupar la infraestructura de subministrament de gas com a combustible vehicular al corredor terrestre Barcelona-Eslovènia.

La nova instal·lació disposa de dos sortidors de gas natural comprimit (GNC) per a camions i vehicles, dos sortidors de gas natural liquat (GNL) per a camions i d’un dipòsit criogènic de GNL de 60 m3 de capacitat.

La posada en servei d’aquesta infraestructura s’emmarca en el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire del Port de Barcelona, que pretén reduir de manera efectiva les emissions de l’activitat portuària utilitzant el gas natural, que contribueix a reduir de manera molt significativa les emissions d’òxids de nitrogen i que elimina per complet les partícules fines i els òxids de sofre.

Al recinte portuari s’estima que operen diàriament uns 2.200 camions que transporten mercaderies a diverses destinacions i orígens de la zona d’influència (hinterland) del Port. Actualment, més de 60 camions estan propulsats per gas natural, bé amb motors dedicats (que funcionen exclusivament amb gas) o bé amb motors duals (que combinen l’ús de dièsel i gas natural). D’aquests, 26 camions van ser transformats al sistema dual gràcies al projecte RePort, liderat i coordinat pel Port de Barcelona amb el suport d’ACCIÓ.

A l’acte han participat la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el cap de Medi Ambient del Port, Jordi Vila; el responsable comercial de Gas&Power de GALP, Fernando Martín-Nieto Vaquero; el responsable de Màrqueting i Estratègia del Grup HAM, Antoni Murugó Solé; la delegada a Catalunya de la xarxa d’estacions de servei de GALP, Lourdes Pardo; i el responsable de projectes de la xarxa, José Manuel Serna.

Fecha del Taller: