El Port de Barcelona fa el 60% de les operacions de subministrament de GNL ship-to-ship de l’Estat

El Port de Barcelona va ser l’escenari, durant l’any 2019, d’un total de 18 operacions de subministrament de gas natural liquat (GNL) del tipus ship-to-ship a vaixells. Aquesta xifra representa el 60% de les operacions d’aquest tipus que es van realitzar a tots els ports d’interès general de l’Estat espanyol, que van sumar un total de 30.

El GNL subministrat al Port de Barcelona mitjançant aquest mètode, en el qual un vaixell facilita directament el combustible a un altre, va ser d’uns 37.200 m3 de GNL durant l’últim any.  El bunkering de GNL directe de vaixell a vaixell ha estat realitzat al Port català per l’embarcació Coral Methane que té 7.551 m3 de capacitat.

El subministrament total de GNL a vaixells realitzat al Port de Barcelona al llarg de 2019 ha estat de prop de 37.600 m3, d’un total de 81.704 m3 de GNL subministrats a tots els ports de l’Estat, segons dades facilitades per Gasnam, associació que fomenta l’ús del gas natural en el transport marítim i terrestre.

El Port de Barcelona ha estat responsable, per tant, del 46% del GNL subministrat a vaixells en els ports de tot l’Estat durant el 2019. A les 18 operacions ship-to-ship es van sumar cinc operacions del tipus truck-to-ship (des d’una cisterna a vaixell), que van sumar el subministrament de prop de 400 m3 més.

Actualment, operen a Barcelona de forma regular els dos primers creuers del món propulsats per GNL, l’AIDAnova i el Costa Esmeralda, que realitzen al port català les seves operatives de bunkering per al subministrament de combustible. La previsió d’enguany és que el 10% de les escales de creuers al Port serà amb vaixells propulsats per GNL.

El Port de Barcelona aposta per la sostenibilitat de l’activitat portuària i per l’ús de combustibles més nets, com és el cas del GNL, que redueix un 85% les emissions d’òxids de nitrogen (NOx), comporta una substancial reducció de les emissions de CO2 i elimina per complet les partícules en suspensió i els òxids de sofre. Per això, el Port  ja disposa de totes les infraestructures i equipaments necessaris per subministrar GNL a vaixells i s’ha convertit en el principal hub de subministrament de la Mediterrània. A més, està desenvolupant projectes per promoure el GNL com a combustible de mobilitat, tant per a vaixells com per a camions i maquinària de terminal.

Aquestes iniciatives s’emmarquen en les accions incloses en el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire del Port de Barcelona, que té l’objectiu de minimitzar l’impacte de l’activitat portuària en l’entorn. I s’alineen amb la normativa IMO 2020 que limita el contingut de sofre dels carburants marítims a un màxim de 0,5%, fet que comporta una reducció molt important de les emissions del transport marítim  a tot el mon.

Fecha del Taller: