El Port de Barcelona es presenta com la porta a Europa i hub mediterrani pel mercat iberoamericà

El Port de Barcelona està realitzant durant aquests dies una intensa activitat de promoció focalitzada en el mercat brasiler i iberoamericà i que es desenvolupa en dos fronts complementaris: la fira Intermodal South America i la Missió Empresarial a Brasil 2022 que organitza la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya.

Intermodal South America 2022, que se celebra del 15 al 17 de març a la ciutat brasilera de Sao Paulo, és la primera fira regional de logística, transport de mercaderies i comerç exterior de la regió. La delegació que hi assisteix està formada per la subdirectora general de Comercial i Màrqueting del Port de Barcelona, Carla Salvadó; el Head of Container Division, Carles Mayol; i el delegat del Port a l’Amèrica del Sud, Hugo Lejtman.

Durant els tres dies que dura aquesta fira, que celebra la seva 26a edició, els representants del Port s’estan reunint amb empreses importadores i exportadores i amb els principals operadors logístics i de transport de Sud Amèrica. La delegació catalana també s’està reunint amb representants tant de les administracions portuàries com d’associacions empresarials i professionals del transport internacional amb l’objectiu de conèixer de primera mà les especificitats del sector i poder oferir-los serveis a Barcelona adaptats a les seves necessitats.

Amb aquest objectiu, Salvadó, Mayol i Lejtman han explicat la connectivitat marítima entre Barcelona i els ports llatinoamericans, especialment els quatre serveis regulars amb els dos grans mercats sud-americans, Brasil i Argentina, destacant el servei setmanal directe operat per les navilieres Hapag Lloyd, MSC i ZIM, amb escala als ports d’Itapoa, Navegantes, Paranagua, Pecem, Río de Janeiro, Salvador, Santos i Suape, que ofereix un transit time d’11 dies per als tràfics d’importació i 19 dies per als d’exportació. Aquests pocs dies de navegació situen Barcelona com un port molt competitiu, especialment per als tràfics refrigerats, tant de productes hortofructícoles com agropecuaris produïts al Brasil i a la resta de Sud-Amèrica.

Aquesta connectivitat es reforça amb l’oferta de serveis al Port de Barcelona, que compta amb les millors infraestructures i serveis per a contenidors refrigerats, un dels principals tràfics entre els ports iberoamericans i Europa. Barcelona és avui el principal hub mediterrani per a la logística a temperatura controlada gràcies a que les seves terminals de contenidors han desenvolupat en els últims anys importants projectes per ampliar el nombre de connexions elèctriques destinades als contenidors refrigerats, superant actualment les 3.500 connexions reefer permanents. A més, les dues grans terminals de contenidors barcelonines -BEST y APM Terminals Barcelona- han realitzat millores constants per adaptar-se als vaixells portacontenidors més grans actualment en servei i garantir que el pas de les mercaderies es realitza de la forma més àgil, segura i eficient possible.

Missió Empresarial a Brasil 2022

Coincidint amb aquesta important fira, la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya ha organitzat una Missió Empresarial entre el 14 i el 18 de març que visita les ciutats de Sao Paulo i Salvador, capital de l’estat de Bahia. El cap del Gabinet de Presidència i Relacions Institucionals del Port de Barcelona, Joan Pere Gómez; i l’External Relations Manager, Manel Galan, participen en aquesta missió que té l’objectiu d’internacionalitzar l’economia brasilera i afavorir el comerç entre les empreses catalanes i brasileres, alhora que es presenta les facilitats que els estats brasilers de Sao Paulo i Bahia ofereixen al comerç internacional i a les inversions estrangeres.

A Sao Paulo, la missió s’articula al voltant de dues jornades organitzades a la seu de Fecomércio SP, la principal associació d’empreses dedicades al comerç d’aquest estat; i al Centro Paula Souza, amb alcaldes de diverses ciutats paulistes, en les quals Manel Galan ha ofert la conferència “El model de Smart Port del Port de Barcelona, un potenciador de la relació comercial Brasil-Espanya-Catalunya”.

A Salvador de Bahia se celebra també una jornada empresarial en la qual participen responsables dels principals sectors econòmics d’aquest estat brasiler i que ofereix grans oportunitats de negoci en els sectors de les infraestructures, l’energia, la mineria, l’agroindústria, l’automoció, la cel·lulosa i el tèxtil, entre d’altres. La jornada finalitza amb una visita a la Terminal de Contenedores del Puerto de Salvador de Bahia-TECON.

Fecha del Taller: