El Port de Barcelona consolida el seu creixement i supera les xifres prepandèmiques

El Port de Barcelona segueix mostrant clars signes de recuperació comercial, assolint en molts dels seus tràfics entre els mesos de gener i abril d’enguany xifres iguals o superiors a les dels quatre primers mesos del 2019.

De gener a abril, el tràfic de contenidors del Port de Barcelona ha estat de 1.223.614 TEU, el que representa un increment del 29,5% respecte al mateix període de l’any anterior, consolidant la tendència a l’alça iniciada a finals de l’any passat. Aquesta tendència positiva també es dona en el tràfic total, que ha sumat 21.908.203 tones, xifra que suposa un augment d’un 12,1%.

Destaca el bon comportament del comerç exterior, i molt especialment els contenidors d’exportació, que pugen un 18,3% durant el primer quadrimestre de l’any i se situen molt per sobre dels d’importació. També augmenten els contenidors en trànsit, amb un increment del 56,7% respecte al mateix període del 2020.

El tràfic de contenidors durant els quatre primers mesos d’enguany ha superat en un 8,5% el tràfic assolit entre gener i abril del 2019, és a dir, ha millorat amb escreix les xifres anteriors a la pandèmia. El tràfic total està a punt d’assolir també els resultats anteriors a la pandèmia de la COVID-19, ja que només està un 1,1% per sota del comptabilitzat entre gener i abril de fa dos anys.

Per tipus de mercaderia, destaquen els bon resultats del sector ramader i alimentari, amb un creixement del 19,6%, gràcies a la pujada dels tràfics de les fruites, hortalisses i llegums (61,9%) i dels altres productes alimentaris (35,4%), entre els quals es troben els càrnics, sectors netament exportadors. També han mostrat resultats positius els minerals no metàl·lics, impulsats pel creixement de la sal comuna. Per països, la Xina i l’Extrem Orient segueixen sent el principal origen i destí del comerç que passa pel Port de Barcelona, seguits pels països del Nord d’Àfrica, del Mediterrani Oriental i del pròxim Orient.

El tràfic de vehicles mostra xifres positives després de molt temps: durant els quatre primers mesos de l’any s’han mogut 181.886 automòbils, el que representa un 4,8% més que en el mateix període de l’exercici anterior. Aquests resultats arriben gràcies a les xifres positives de les exportacions, mentre que les importacions i els trànsits de vehicles encara no han recuperat els nivells assolits abans de la pandèmia.

El passatge segueix sent el tràfic del Port de Barcelona que mostra una incidència més important de la COVID-19, amb un descens del 82,1%. Tot i que s’està treballant pel retorn dels creueristes durant la temporada d’estiu, aquest tràfic ha estat inexistent des del mes de març de 2020. Els passatgers de línia regular, que presenten un descens del 29,6%, van millorant mes a mes les xifres negatives generades per les restriccions de moviment de persones decretades per la COVID-19.

Fecha del Taller: