El Port de Barcelona capgira al novembre la tendència i registra una alça del 24% en el moviment de contenidors

El mes de novembre ha estat especialment positiu per als tràfics de mercaderies al Port de Barcelona, capgirant la tendència negativa que s’havia instal·lat en els intercanvis comercials arran de la pandèmia de COVID-19. El bon comportament de les mercaderies ha fet que el tràfic total s’incrementi el novembre un 13% respecte al mateix mes de 2019, previ a la pandèmia, assolint els 5,6 milions de tones.
Especialment destacable és el comportament que han tingut els contenidors, que mostren un creixement del 24% en l’últim mes, sumant un total de 302.889 TEU. El tràfic de contenidors plens, sense trànsits, se situa en 122.126 TEU, xifra que suposa un increment del 3,2% respecte a novembre de 2019. En aquesta partida destaquen les exportacions que, amb 69.516 TEU, creixen un 11,5%. Pel que fa als contenidors plens de trànsit, aquests s’han incrementat en l’últim mes un 59%, registrant un moviment de 113.682 TEU.
Les bones dades registrades durant el mes de novembre permeten iniciar la recuperació dels tràfics al Port de Barcelona, després d’uns mesos complicats a causa de la situació creada per la pandèmia a nivell internacional. Així, el tràfic total de mercaderies al Port de Barcelona suma, de gener a novembre, 53,4 milions de tones, un 14,7% menys que en el mateix període de l’any anterior. La caiguda acumulada del tràfic total fins al mes d’octubre era de -17%.
Pel que fa als contenidors, entre gener i novembre han passat per les terminals del Port de Barcelona un total de 2,7 milions de TEU, el que suposa un descens del 13,9%. Els contenidors plens sense trànsits sumen 1,24 milions de TEU (-7,3%). En aquest cas, s’ha de destacar el bon ritme de les exportacions que, amb 656.273 TEU, es mantenen en els mateixos registres que l’any 2019. Aquestes dades demostren, sens dubte, la bona feina i resiliència de la indústria del hinterland del Port de Barcelona.
Pel que fa a les mercaderies a dojo, els sòlids a granel han sumat 3,6 milions de tones en el període gener-novembre, el que suposa un descens del 3,2% respecte al mateix període de 2019. I els líquids a granel registren un moviment de 11,6 milions de tones (-22%). En aquest últim cas, la davallada ve marcada principalment pels gas natural però la resta de mercaderies, especialment els químics, semblen iniciar una recuperació amb un increment del tràfic del 7% al novembre.
Automòbils i passatge
Els tràfics d’automòbils i el passatge tornen a ser, un cop més, els principals afectats per les conseqüències de la COVID-19.  En el cas dels vehicles, la caiguda fins al mes de novembre és del 40,8%, amb un moviment de 423.949 unitats.
Quant al passatge, el descens ha estat d’un 81,6% (825.921 passatgers), amb especial incidència en el tràfic de creuers que cau un 93,5%, mentre que el tràfic de ferris de línia regular baixa un 55,8%.

Fecha del Taller: