El Port de Barcelona accelera el trasllat de l’activitat de passatgers al moll Adossat

El Consell d’Administració del Port de Barcelona ha aprovat avui dos acords que permetran accelerar el trasllat de l’activitat de passatgers al moll Adossat, on es concentraran totes les terminals de creuers i la terminal de ferris de Baleària. Aquesta ubicació de les terminals de passatgers al moll Adossat electrificat és un dels punts inclosos en l’acord signat el gener del 2018 entre el Port i l’Ajuntament de Barcelona per a millorar la integració del Port i la ciutat. Permetrà reduir l’impacte que aquest sector genera a Barcelona i millorar els serveis que s’ofereixen a les navilieres i als passatgers..

El primer acord aprovat avui és la convocatòria d’un concurs públic per adjudicar la construcció i explotació de la futura terminal G de creuers al moll Adossat.

Royal Caribbean Group, que aplega diverses companyies de creuers, els vaixells del qual operen regularment al Port de Barcelona, havia sol·licitat enguany una concessió per construir i explotar una terminal que donés servei als creuers del seu grup empresarial. Posteriorment, durant el tràmit de competència de projectes, les navilieres Norwegian Cruise Line, Viking Ocean Cruises i Virgin Cruises van presentar una proposta conjunta per optar també a la construcció i explotació d’aquesta terminal. En conseqüència, i segons estableix la Llei de Ports de l’Estat i de la Marina Mercant, el Port de Barcelona convoca un concurs públic per a l’adjudicació de la futura terminal de creuers G.

L’acord del Consell d’Administració aprovat avui especifica que el concurs per optar a la nova terminal G tindrà diferents condicionants, com és la incorporació de les millores ambientals i de sostenibilitat que s’estan impulsant en tot l’àmbit del Port i, molt especialment, en el sector creuerístic. En aquest sentit, la futura terminal haurà de tenir sistemes OPS (onshore power supply) per a connectar els vaixells a la xarxa elèctrica general un cop estiguin atracats. També es valorarà especialment que el projecte de terminal sigui sostenible, amb un disseny arquitectònic respectuós amb el medi i que minimitzi el consum energètic; que l’adjudicatari del concurs ofereixi solucions de mobilitat compartida capaces de donar resposta a l’increment del nombre de passatgers que generen el creuers de darrera generació; i que els vaixells que operin en la futura terminal usin combustibles de transició o combustibles d’origen verd que minimitzin les seves emissions, com és el gas natural liquat (GNL), bio-LNG, metanol, amoníac, etc.

El segon acord aprovat avui pel Consell d’Administració del Port de Barcelona és l’extinció anticipada de la concessió de la Terminal Marítima Nord, situada al moll de Barcelona, i dedicada al tràfic de passatgers de creuer.

Les Terminals Marítimes Nord i Sud, amb una superfície conjunta superior als 10.000 m2, estaven concessionades a l’empresa Creuers del Port de Barcelona, S.A. Es retorna ara la Terminal Marítima Nord al Port, tot i que es mantindrà un espai dedicat a estació marítima de passatgers per atendre les poques escales que ja s’han confirmat per l’any 2023. Cal tenir en compte que el 2024 ja no hi haurà creuers en aquesta instal·lació.

El Port de Barcelona té previst deixar d’acollir creuers en la Terminal Marítima Sud del moll de Barcelona com a màxim l’any 2026, avançant així en l’objectiu d’allunyar l’activitat creuerística del centre de Barcelona.

En aquest Consell d’Administració també s’ha informat del trasllat de l’activitat que la naviliera Baleària està realitzant a l’Estació Marítima Drassanes. Durant el primer trimestre del 2023, les operatives de càrrega i descàrrega de passatgers i de vehicles es traslladaran a unes noves instal·lacions de Baleària al moll Adossat. Aquesta actuació vé donada per la necessitat d’acollir la base de l’equip Emirates New Zealand de la Copa Amèrica de 2024 a l’Estació Marítima Drassanes.

Fecha del Taller: