El consorci PIONEERS liderarà la transformació verda dels ports europeus

El consorci internacional PIONEERS (Portable Innovation Open Network for Efficiency and Emissions Reduction Solutions) format per 46 socis, entre ells el Port de Barcelona, i liderat pel Port d’Anvers, rebrà una subvenció de 25 milions d’euros del programa europeu Horizon 2020.

Aquest consorci, on estan representats els principals ports, operadors de terminals i transports, transitaris, centres de coneixement, empreses tecnològiques i innovadores i entitats públiques, desenvoluparà solucions concretes per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) als ports, tot preservant la seva competitivitat. El projecte té un termini de cinc anys, a partir de finals de 2021.

19 projectes de demostració

PIONEERS és un projecte altament ambiciós, que replanteja tots els aspectes de les operacions portuàries: des de les operacions de terminals, els acords de concessió, la mobilitat, la connectivitat i els combustibles, fins als models de cooperació i producció, emmagatzematge i ús de l’energia.

El consorci PIONEERS va convèncer els avaluadors del programa Horizon 2020 amb una varietat de 19 ambicioses demostracions en el camp de la producció i subministrament d’energia neta, el disseny sostenible de ports, el canvi modal i l’optimització de fluxos i la transformació digital.

Les accions inclouen la generació d’energia renovable i el desplegament de vehicles elèctrics, d’hidrogen i de metanol; rehabilitació de xarxes de construcció i calefacció per a l’eficiència energètica; implementació d’enfocaments d’economia circular en obres d’infraestructura; automatització i desplegament de plataformes digitals per promoure el canvi modal i garantir els moviments optimitzats de vehicles, vaixells i contenidors.

Aliança portuària

El Port d’Anvers exercirà el paper de director del projecte, acollint la majoria de proves i mostrant què és un port verd en la vida real. Els ports de Barcelona, ​​Constanza (Rumania) i Venlo (Països Baixos), com a ports socis, jugaran un paper actiu en maximitzar la transferència de les solucions i es comprometen a implementar les millors pràctiques del projecte.

Compromès a convertir-se en un port neutral de carboni el 2050, el Port de Barcelona està convençut que els ports ecològics només seran possibles mitjançant associacions i diàleg actiu amb una àmplia xarxa de parts interessades. Els propers anys seran crucials per incorporar totes aquestes parts interessades i posar en marxa solucions innovadores. PIONEERS és l’oportunitat perfecta per facilitar la transformació verda i garantir la màxima transferibilitat de les innovacions desenvolupades.

Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona, explica que “volem ser un dels primers ports del món que harmonitzi economia, persones i clima. Per aconseguir ser un port neutre en carboni l’any 2050 hem d’actuar ara. PIONEERS demostra l’ambició que el Port de Barcelona té en aquest camí cap a la sostenibilitat. Un camí que s’ha de recórrer de la mà d’un ampli conjunt de socis. De la mà de la nostra Comunitat Portuària, el projecte PIONEERS ens ajudarà, sens dubte, a assolir el nostre objectiu de ser un dels primers ports verds del món”.

Fecha del Taller: