El Consorci de la Zona Franca reforça el seu pla estratègic per impulsar la reactivació econòmica i social

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha presentat avui la seva memòria corporativa de 2019, un exercici marcat per la revisió estratègica del seu paper com a agent clau i motor econòmic de Catalunya. En aquest context, el Consorci s’ha enfocat en tres eixos principals d’actuació: generació de negoci, innovació i sostenibilitat, amb un pla compromès amb l’Agenda 2030. El Delegat Especial de l’Estat al Consorci, Pere Navarro, i Blanca Sorigué, directora general de l’entitat, han destacat el dinamisme aconseguit el 2019 i la ferma aposta de l’entitat per la tecnologia, la innovació i el desenvolupament sostenible.

El CZFB i les empreses implantades dins del seu àmbit d’actuació han aportat un total de 9.112 milions al PIB espanyol i han generat més de 137.000 llocs de treball. Després de tancar l’exercici 2019 amb un volum de negoci de 55,5 milions d’euros i un benefici de 14,1 milions d’euros, l’entitat ara centra la seva estratègia en el paper de dinamitzador econòmic i social davant dels nous reptes de l’era Covid.

Seguint aquest enfocament, el CZFB prepara la celebració del BNEW (Barcelona New Economy Week), que tindrà lloc entre el 6 i el 9 d’octubre a Barcelona en un format híbrid presencial i amb més pes virtual, i que marcarà l’inici del pla de reactivació econòmica que impulsa l’entitat. L’esdeveniment, enfocat a l’àmbit professional, comptarà amb experts internacionals de renom i espera convertir-se en l’epicentre de les tendències de Logística, Real Estate, Indústria Digital, Ecommerce i Zones Econòmiques a nivell mundial durant una setmana.

Estem molt satisfets amb la feina realitzada i els assoliments aconseguits el 2019, que avalen l’estratègia del Consorci. En un context tan complex com l’actual, l’entitat està centrada en la posada en marxa de projectes i iniciatives innovadores per reforçar la nostra posició com a pol industrial líder de l’àrea del Mediterrani, i que també ens van servir per atraure, consolidar i projectar a empreses d’alt valor afegit”, afirma Pere Navarro, Delegat Especial de l’Estat al Consorci.

Al full de ruta del Consorci destaquen dos grans projectes pioners iniciats el 2019 i amb l’objectiu d’accelerar la transformació digital industrial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i potenciar la seva internacionalització. El 3D Factory Incubator, amb una inversió de 3 milions d’euros, és la primera incubadora empresarial d’alta tecnologia 3D d’Europa. Un total de 30 empreses, des d’start-up fins a departaments d’I+D de grans multinacionals, han passat per la incubadora per desenvolupar els seus projectes. D’altra banda, el CZFB, conjuntament amb Leitat, impulsa el hub tecnològic DFactory 4.0, amb una inversió inicial de 17 milions d’euros a la primera fase, i que comptarà amb una superfície total de 100.000 metres quadrats. La DFactory té com a objectiu el foment i el desenvolupament de la Indústria 4.0 a Europa potenciant un ecosistema d’atracció de talent, tecnologia i inversions en un espai únic.

L’any 2019 vam convertir Barcelona en la capital mundial de la logística, seguim atraient talent internacional i reforçant el paper de la ciutat com a hub tecnològic per les start-ups. En aquest nou context, redoblem esforços i seguim apostant per la innovació i la digitalització com a línies estratègiques pel creixement econòmic i desenvolupament social”, apunta Blanca Sorigué, Directora General del Consorci.

La memòria inclou l’agenda del Consorci de cara als propers anys i el treball de definició que han dut a terme sobre la seva visió, missió i valors, materialitzat en la seva aposta ètica i sostenible pel desenvolupament dels 10 principis del Pacte Mundial de les Nacions Unides. En aquest sentit, el CZFB contribueix activament al canvi tecnològic de les empreses i a complir els ODS en una nova cultura industrial coexistent en el marc urbà. L’entitat ha liderat i impulsat accions conjuntes amb l’Alt Comissionat de l’Agenda 2030 i organitzat jornades per sensibilitzar a les empreses de la Zona Franca sobre els ODS.

Tanmateix, a la seva aposta central per la sostenibilitat, l’entitat pública ha plantejat nous projectes pel clima en termes de mobilitat, digitalització de processos, renovació de la certificació ISO 27001, i l’impuls d’esdeveniments sostenibles com el Premi Barcelona+Sostenible al Projecte d’EcoCircularF per bones pràctiques de gestió ambiental.

Fecha del Taller: