El Consorci de la Zona Franca, reconegut pel seu impuls a la innovació en la gestió pública

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va rebre ahir el Premi a la Innovació en la Gestió Pública en un acte celebrat a la seu de Foment del Treball Nacional. Aquest  guardó, atorgat pel diari La Razón, té com a objectiu reconèixer les pràctiques més innovadores desenvolupades en relació a l’impuls de projectes i iniciatives orientades a assolir millores organitzatives o dels processos de gestió  pública.

En concret, el CZFB  va ser reconegut pel caràcter innovador dels projectes  amb  els quals aborda el posicionament de Barcelona i la seva àrea metropolitana com a node tecnològic i punta de llança per a la nova economia. Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB, va ser l’encarregat de recollir el premi en un acte que va estar  presidit per Josep Sánchez Llibre, President de Foment del Treball Nacional i Francisco Marhuenda, Director de La Razón.

Durant la seva intervenció, el delegat especial de l’Estat al CZFB  va voler ressaltar el valor de la innovació com a “única via per a la recuperació i per a la construcció d’un futur sòlid i competitiu”. Així mateix, Pere Navarro va destacar la “clara vocació del CZFB a l’hora d’exercir com a agent del canvi per posicionar Barcelona, Catalunya i Espanya com a motors d’un nou model econòmic que tingui en la innovació i la sostenibilitat els seus fonaments més sòlids”.

Els premis empresarials de La Razón també van reconèixer en les seves diferents categories l’activitat de destacades empreses com AGBAR, Cellnex, Glovo, Ferreteria Mengual, Conserves Dani, Federació de Corporacions Xineses d’Espanya, Boehringer Ingelheim, MGS Seguros, Servihabitat, Mattel, IVascular, Nacex, Hackett London, Laboratorios Leo  Pharma, Conecta2 Energía, Tejidos  Rebés, Rettenmaier Iberica,  Casmar Electrónica, Richmond International British School, Taxi Amic, Acció  Preventiva, Dr. Javier Rizzo Solá i  Alexion,  Astrazenca  Rare  Disease.

Important tasca en la dinamització de la nova economia

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona juga un important paper com a promotor d’iniciatives orientades a impulsar el paper de Catalunya i d’Espanya com a epicentre de la reactivació econòmica  i de la construcció d’un  nou model basat en la indústria 4.0  i la  innovació.

En aquest sentit, ha liderat el desenvolupament de projectes de gran calat estratègic com el 3D Incubator, la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D, per la qual han passat ja un total de 76  empreses tant d’àmbit nacional com internacional.

Actualment el CZFB es troba immers en la posada en marxa de  DFactory  Barcelona, una disruptiva iniciativa, la primera fase de la qual s’inaugurarà a principis de 2022 i que neix amb l’objectiu de convertir-se en el principal hub d’indústria 4.0 del sud d’Europa. El projecte contempla una inversió global de 100 milions d’euros per a la construcció d’un total de 100.000 metres quadrats al Polígon de la Zona Franca de Barcelona. L’ambició de DFactory  Barcelona, al qual ja s’han unit companyies de la talla de  Huawei,  HP,  OnRobot  o  Ferrovial Servicios Medioambiente (Cespa) és crear un  ecosistema que promogui l’atracció de talent i inversions en un espai únic, a l’avantguarda tecnològica.

A més, en el marc del seu paper com a motor d’innovació en la gestió pública, el CZFB té també en cartera un projecte per transformar l’emblemàtic edifici de Correos a Barcelona en un pol de dinamització econòmica enfocat a l’economia 4.0, en el qual està col·laborant amb l’Ajuntament de Barcelona i el grup postal. L’ objectiu és construir un espai de referència per a la formació de joves en matèries relacionades amb l’ economia digital, la formació, la recerca, l’emprenedoria i el talent.

Una altra de les seves iniciatives més destacades és la Barcelona Economy Week (BNEW), un esdeveniment  híbrid i 100% professional  centrat en la nova economia que té com a objectiu aportar  solucions al context de transformació social i econòmica actual  mitjançant la creació d’un espai obert al diàleg i a la recerca d’oportunitats i sinergies empresarials. La seva segona edició, que va tenir lloc a l’octubre, va aconseguir congregar més de 15.000 assistents, entre físics i online.

Fecha del Taller: