El Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries treballa per portar a Barcelona nous vols

El Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA) ha presentat el balanç de l’any 2017 del CDRA i el Pla estratègic de l’entitat per al període 2018-2019.

L’activitat del CDRA, integrat per la Generalitat, la Cambra de Comerç de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i Aena, ha contribuït a què l’Aeroport de Barcelona-El Prat transportés 7.221.297 passatgers intercontinentals durant l’any 2017 —considerant passatgers directes (2.649.444) i indirectes (4.571.853)—, gràcies a les noves rutes i freqüències que s’han creat. Així, el CDRA continua complint un dels seus objectius fundacionals: impulsar els vols intercontinentals des de l’aeroport de la capital catalana.

Pla Estratègic 2018-2019, destinacions estratègiques i augment de l’oferta

Amb la col·laboració del CDRA, diverses companyies aèries han apostat per l’Aeroport de Barcelona- El Prat i han començat a operar nous vols intercontinentals durant els darrers anys, el que ha fet augmentar notablement l’oferta d’aquests enllaços. Així a l’any 2017, l’Aeroport de Barcelona- El Prat va aconseguir un nou rècord de rutes intercontinentals, assolint un total de 45 destinacions.

Per a l’any en curs, es preveu que Barcelona aconsegueixi nous enllaços intercontinentals, com Boston amb Level (que ja opera) i Seül amb Asiana (a partir de l’agost), i que consolidi diverses de les rutes existents ampliant la capacitat amb l’ús d’avions més grans i un augment de freqüències, com per exemple els vols de Qatar Airways, United Airlines i Korean Air. En aquest sentit, un major nombre de freqüències fa les rutes més atractives pels passatgers de negocis i contribueix així al desenvolupament econòmic de Barcelona i Catalunya.

En aquest sentit, el CDRA també ha presentat les línies principals del seu Pla Estratègic per al període 2018-2019. L’anàlisi del Pla Estratègic determina que el tràfic intercontinental es manté concentrat en número limitat de ciutats globals que són grans centres econòmics i d’influència. Així, l’1% de les ciutats del món concentren el 40% del trànsit mundial i Barcelona està dins d’aquest 1%. Tot i això, Barcelona necessita reforçar la connexió amb més freqüències i minimitzar l’estacionalitat del trànsit amb algunes d’aquestes ciutats; i per suposat aconseguir rutes directes que encara no es tenen. En aquesta nova etapa, Barcelona i el CDRA es proposen consolidar la seva posició dins d’aquesta xarxa mundial de ciutats globals i així poder mantenir el seu propi dinamisme econòmic, social i cultural.

D’aquesta manera, s’han determinat dues categories de destinacions objectiu. En primer lloc, aquelles que no disposen d’oferta directa i tenen demanda no satisfeta que vola via un hub alternatiu, aquestes són ciutats globals de molta importància. Seguidament, com a segona categoria es llisten destinacions a ciutats i grans centres econòmics mundials a les que és crític reforçar la connectivitat més enllà de què ja es disposi de rutes directes. La voluntat amb aquestes destinacions és augmentar el nombre de freqüències per fer-les més atractives pels passatgers de negocis, així com reduir la seva estacionalitat. Així doncs, l’objectiu és doble, per una banda aconseguir noves rutes i, per altra banda, consolidar i dotar de major qualitat les existents.

Per a seguir avançant en aquesta direcció, els membres del CDRA continuarant participant en els Routes Asia i World Routes, convencions sectorials on es presenten les oportunitats de negoci a les companyies aèries i aeroports. I a la vegada, de forma complementària, també es realitzaran missions exteriors per mostrar el potencial de determinades rutes a companyies aèries i agents clau.

Objectius del Pla Estratègic 2016-2017 assolits

Durant els darrers 12 anys, el nombre de destinacions s’ha triplicat (de 17 a 45). En aquest sentit, cal destacar que s’han aconseguit vols directes per a moltes de les destinacions identificades com a estratègiques en el Pla Estratègic anterior, corresponent al període 2016-2017. Concretament, en aquest període es van obrir vols a 11 noves destinacions. Per exemple, s’han aconseguit vols directes a Seül (anteriorment s’oferia únicament com a xàrter), Shanghai, Washington, San Francisco, Chicago, Los Angeles, Miami i Lima. Per altra banda, al 2016 destaquen els nous vols de càrrega d’Emirates i Turkish Airlines, així com també l’increment de freqüències del vol de Delta a Nova York i de capacitat, amb avions més grans, per part d’American Airlines i Emirates. Tanmateix, també s’han aconseguit destinacions destacables com Teheran i Banjul, entre d’altres.

Cal destacar també que al 2017 el CDRA va organitzar a Barcelona el congrés World Routes, l’esdeveniment mundial més important dels professionals de desenvolupament de rutes. En concret, es va batre el rècord d’assistència de companyies aèries amb 275, hi van atendre més de 2.600 delegats de 130 països, 610 aeroports i 90 autoritats turístiques. En total, es van mantenir més de 13.000 reunions entre companyies aèries i més de 2.000 als estands amb companyies aèries, aeroports i autoritats turístiques/governamentals.

La feina feta al World Routes s’ha traduït en diversos nous vols: a Shanghai amb Air China, a Dallas amb American Airlines, a Boston amb Level, a Seül amb Asiana, l’increment de freqüències a Seül amb Korean Air i l’ampliació del vol de Cathay Pacific a tot l’any.

Fecha del Taller: