Els dos impulsors de ChemMed Tarragona, l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i el Port de Tarragona generen més de 13.000 llocs de treball directes i 35.000 llocs de treball indirectes.
ChemMed Tarragona és un clúster industrial, logístic, acadèmic i científic del sector químic que aglutina als agents, empreses, centres de formació i recerca, universitat, i administracions del territori, amb la finalitat d’atreure i generar noves inversions que afavoreixin la industrialització a l’entorn del clúster, així com consolidar el teixit de les infraestructures, instal·lacions productives i portuàries, indústries auxiliars, centres de recerca i nivell de formació.
Creat el mes de març del 2014, ChemMed Tarragona és un projecte que neix com a resultat de l’aliança de tots els agents del sector químic del territori i el Port de Tarragona per posar en valor les fortaleses a l’àmbit internacional.
ChemMed Tarragona compta amb 350 hectàrees de terreny disponible per a noves inversions que comprenen l’ampliació del moll de la Química, la futura Zona d’Activitats Logístiques i terreny ja disponible als polígons químics de Tarragona.
L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i el Port de Tarragona lideren aquest projecte de territori, centrant esforços per convertir ChemMed Tarragona en el clúster més competitiu del Mediterrani i un dels referents a nivell mundial.
Actualment, els dos impulsors de ChemMed Tarragona generen més de 13.000 llocs de treball directes i 35.000 llocs de treball indirectes. Així mateix, el clúster treballa per generar nous llocs de treball vinculats a aquest sector a Tarragona, així com posar en marxa nous projectes innovadors i noves empreses.
Val a dir que Tarragona és el primer pol químic de l’Estat espanyol i de l’arc de la Mediterrània, que produeix 20 milions de tones de diversos productes, essencialment combustibles i matèries plàstiques.
Per la seva banda, el Port de Tarragona és el cinquè port més important del sistema portuari espanyol i mou anualment uns 33 milions de tones, essent el hub portuari de distribució euromediterrani de productes químics i hidrocarburs, movent-ne uns 19 milions de tones a l’any.
El Port de Tarragona ha ampliat el moll de la Química, posant a disposició dels operadors 36 hectàrees de moll, amb una línia d’atracada de 1.600 metres. També disposarà d’una terminal intermodal, amb accés directe a la terminal de contenidors, que té capacitat per 1,5 milions de contenidors, i al polígon químic, amb capacitat per 500.000 contenidors/any i en la que es podran manipular trens de 750 metres de longitud.
Un altre dels projectes estratègics que el Port de Tarragona ha iniciat és la seva futura Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) que posarà a disposició del mercat 97 hectàrees per a la implantació d’operadors logístics i de transport.
Font i foto: BCL