El dimecres 9 d’octubre, es va celebrar a l’auditori de la Cambra de Comerç de Barcelona la jornada sobre els “Reptes logístics de la Càrrega Aèria en el sector Automoció i Elèctric”, trobada promoguda pel Barcelona Air Freight Community, grup de treball pertanyent a Barcelona Centre Logístic Catalunya (BCL). L’organització de l’esdeveniment el va portar a terme la consultora GPA.
L’objectiu era analitzar com l’aparició de el cotxe elèctric i híbrid, i la seva actual tendència a l’alça en vendes, està impactant en el negoci de la càrrega aèria. En aquest sentit, es van plantejar diferents qüestions com l’aparició de noves oportunitats per als agents logístics, així com possibles riscos a considerar i la feina per fer front a les necessitats dels expedidors d’automoció i components elèctrics.
Ús de l’transport aeri: Trencaments d’estoc, necessitats especials i mercaderies d’alt valor
Les dues empreses expedidores convidades, van explicar en quina mesura utilitzen el transport aeri dins de la seva supply chain. Francisco Durán, director de Logística de Nissan, ha comentat que, tot i que l’aeri no és el mitjà de transport majoritari pel que fa a volums enviats, sí que ho entenen com una part fonamental que cobreix les seves necessitats de trencaments d’estoc i enviaments puntuals que requereixen de màxima prioritat. Francisco Durán va fer especial èmfasi en l’aplicació de metodologies JIT (Just in Time), on es necessita una total sincronització entre el fabricant d’automòbil i el client final.
Paulo Pereira, Downstream Supply Chain Director a Schneider Electric, va esmentar que els volums enviats a través d’aeri pel fabricant de components electrònics, suposen un percentatge relativament baix dins de la seva organització. No obstant això, són necessaris per a determinats productes d’elevat valor, els quals “no poden estar 2-3 setmanes en trànsit fins al seu destí final”.
Problemàtiques identificades: elevat cost, manca de capacitat i nivell d’emissions
El fabricant japonès d’automòbils va identificar clarament la problemàtica que li suposa l’enviament aeri, el seu elevat cost. No obstant això, la velocitat que permet mitigar possibles problemes / aturades en la cadena de producció, és un cost que s’assumeix pel gran valor afegit aportat.
Per contra, el fabricant francès de components va voler afegir, a més del cost, la problemàtica de les emissions de CO2 produïdes pel sector aeri. Aquest aspecte impacta negativament en els seus indicadors interns d’impacte ambiental, de manera que intenten “minimitzar en la mesura del possible l’ús de l’aeri per reduir el seu nivell d’emissions”.
Paulo Pereira també va voler destacar la manca de capacitat de l’aeroport de Barcelona pel que fa a rutes cap a Sud-amèrica, fet que en ocasions penalitza o retarda les seves operacions logístiques.
Solucions: millor planificació, i transparència
Una de les aerolínies convidades, Air France-KLM Cargo, aposta per una millora en la planificació d’enviaments per part dels expedidors, per poder ser més eficients en costos i disposar d’espai de càrrega assegurat, bé sigui en avions de càrrega purs o en avions de passatgers (belly cargo). Xavier Jané, Sales Manager de l’aerolínia, va voler afegir que, amb una millor planificació, “es podrien plantejar fins i tot escenaris de tarifa plana als expedidors”, fet que optimitzaria el cost dels seus enviaments per aquest mitjà.
Així mateix, Xavier Jané reclama una major transparència al sector expedidor d’automoció davant les habituals necessitats degudes a trencaments d’estoc. Per la seva banda, Francisco Durán (Nissan) i Paulo Pereira (Schneider Electric), van destacar la necessitat de disposar de més transparència i simplicitat en allò relacionat amb els preus fixats per les aerolínies carregadoraes.
Transport de bateries: constants actualitzacions de normativa
L’altra aerolínia convidada va ser Emirates SkyCargo que, mitjançant la seva Cargo Manager Marie-Laure Vuillermoz, va assenyalar una problemàtica habitual en el sector: les bateries de liti i la normativa associada per al seu transport en mode aeri, molt complexa i que s’actualitza constantment, fet que “requereix tenir personal altament format i la col·laboració activa dels forwarders”.
En aquest, sentit, Alexandra Escanero, Airfreight Manager a Noatum Logistics, va voler destacar algunes d’aquestes normatives que impacten directament en l’operativa, com són la UN3480, UN3481 i la Special Provision A99 de IATA.
Brexit: estem preparats?
Pel que fa al Brexit, fet que es preveu que impactarà de forma contundent al sector logístic, Giancarlo Devot, Air Department Manager a Nippon Express, va confirmar certa manca d’informació al sector sobre aquest assumpte, a més d’haver notat cert desconcert generalitzat .
Paulo Pereira, de Schneider Electric, va afegir que la seva organització ha desenvolupat diferents plans de contingència per fer front a la sortida d’UK de la Unió, però, quan es produeixi la sortida definitiva, apareixeran complicacions, en qualsevol cas.