DIH4CAT, el hub per a la transformació digital de les pimes

El Departament de la Vicepresidència destinarà 1M€ per a ajuts de fins a 10.000 euros perquè un centenar de pimes a l’any puguin fer proves i tests en l’àmbit de les comunicacions intel·ligents, la ciberseguretat, la robòtica, la impressió 3D, la fotònica, la supercomputació o la intel·ligència artificial.

Aquest dijous s’han reunit al Palau de Pedralbes els representants de la Generalitat i les entitats que formen part del DIH4CAT per a l’arrencada de la iniciativa.

El secretari general de Foment, David Tornos, ha ressaltat el potencial del projecte, capaç de consorcionar grans referents de suport a la digitalització

La Generalitat de Catalunya i una desena d’agents econòmics, centres tecnològics i de coneixement catalans han anunciat aquest dijous la creació del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT)per accelerar la incorporació de tecnologia avançada per part de les empreses i institucions catalanes. Es tracta d’un consorci publicoprivat impulsat pel Departament d’Empresa i Treball mitjançant ACCIÓ, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Foment del Treball, PIMEC, Eurecat, el CVC, l’ICFO, la Fundació i2CAT, Leitat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Barcelona Supercomputing Center i IESE Business School.

El DIH4CAT, que aspira a ser un dels European Digital Innovation Hubs seleccionats per la Comissió Europea, és un ecosistema d’innovació regional, coordinat amb els principals agents de suport a la digitalització a Catalunya, i orientat a satisfer els reptes de la indústria (i en especial de les pimes) i administracions públiques a través del testeig de tecnologia avançada, com a pas previ a la implantació. El DIH4CAT es configura com un centre de serveis en xarxa, a manera de “finestreta única” a través de la qual les empreses i les institucions públiques poden accedir a capacitat, solucions i infraestructures tecnològiques per impulsar la seva transformació digital.

Els serveis que el DIH4CAT posa a disposició de les pimes, start-ups i entitats públiques són principalment: serveis de testeig i experimentació de tecnologies digitals avançades a través de l’accés a infraestructures tecnològiques de referència; capacitats digitals i tecnologies avançades; consultoria tecnològica prèvia al testeig; formació tecnològica especialitzada; connexió amb l’ecosistema d’innovació, i assessorament en la cerca de finançament.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar que les pimes catalanes puguin fer proves i testeigs als laboratoris i infraestructures dels membres del DIH4CAT abans d’invertir per implementar-les als seus negocis. Així, amb un pressupost inicial d’1 milió d’euros dedicat per part del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, s’atorgaran ajuts de fins a 10.000 euros per a més de 100 pimes catalanes perquè puguin dur a terme aquestes proves de concepte, desenvolupament de prototips o assajos. Les tecnologies que podran testejar estaran vinculades amb la impressió 3D, la robòtica i la fabricació avançada, la supercomputació/quàntica, la ciberseguretat, la intel·ligència artifificial, el big data, l’IoT, la 5G i la fotònica.

Després de reunir-se amb tots els membres del DIH4CAT aquest dijous al Palau de Pedralbes per donar el tret de sortida a la iniciativa, el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que “aquest gran projecte de país que és el DIH4CAT és una nova mostra de l’esperit col·laboratiu que hi ha a Catalunya per impulsar els vectors de competitivitat de les nostres empreses, la connexió amb Europa i especialment la transformació tecnològica i digital”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que “es tracta d’un projecte estratègic que aglutina els actors tecnològics i de coneixement més rellevants de Catalunya, que tenen i tindran un rol crucial per impulsar la transformació digital del teixit industrial del país”. “El DIH serà clau per tal que més pimes duguin a terme processos de digitalització avançada i contribuirà, per tant, que Catalunya faci un salt endavant des d’un punt de vista tecnològic”, ha subratllat

El secretari general de Foment, David Tornos, ha ressaltat el potencial del projecte, capaç de consorcionar grans referents de suport a la digitalització. “Per Foment la transformació digital de l’empresa, la connexió entre el teixit més tradicional i el sector tecnològic així com el repte de poder impulsar testeigs amb tecnologies més avançades, és una de les grans prioritats dels propers anys”, ha afegit.

El DIH4CAT també posa a disposició de les empreses una eina d’autoorientació per analitzar el seu grau de maduresa digital d’una manera ràpida, senzilla i àgil. Després de fer l’autodiagnòstic a través d’aquest enllaç, les empreses poden obtenir automàticament un informe personalitzat amb l’avaluació de la maduresa digital, seguit d’un conjunt de recomanacions i propers passos per avançar en la transformació digital, i acompanyat amb la identificació dels principals recursos d’interès del DIH4CAT i dels nodes tecnològics que l’integren.

Fecha del Taller: