Creix un 73% el nombre d’empreses a Catalunya que es dediquen a la 5G

El nombre d’empreses que es dediquen al sector de la 5G a Catalunya ha augmentat un 73% en poc més d’un any. És una de les conclusions de l’estudi La 5G a Catalunya, elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Segons es desprèn d’aquest informe, la tecnologia 5G encara és emergent a Catalunya, on hi ha 38 empreses que treballen en aquest àmbit. De fet, en el marc de l’estudi, es quantifica la facturació i l’ocupació que generen les empreses d’aquest sector a Catalunya: de manera agregada facturen 88 milions d’euros i són responsables de 150 llocs de treball.

Pel que fa al seu perfil, el sector agrupa tant grans empreses consolidades com emergents, ja que el 55% són pimes, el 27% té menys de 10 anys de vida i un 16% del total són startups. D’altra banda, l’estudi apunta que el 29% de les empreses que es dediquen a la 5G a Catalunya són exportadores, mentre que el 13% ja compta amb filials a l’exterior.

En relació amb l’àmbit de dedicació d’aquestes empreses, l’informe conclou que el 63% són desenvolupadores de solucions; el 16% són fabricants d’equips; el 13% proveïdores de xarxa o infraestructures, i el 8% integradores d’aquesta tecnologia. Pel que fa a les aplicacions, la 5G a Catalunya s’utilitza en els camps de la indústria, les infraestructures, el transport, la mobilitat, la comunicació, la salut i el turisme, principalment.

L’ecosistema de la 5G a Catalunya inclou, a banda d’empreses, universitats i centres de recerca i desenvolupament com la UPC, la Fundació i2CAT o el CTTC, així com institucions i associacions que treballen projectes en aquest àmbit, com Mobile World Capital, GSMA i 5G Barcelona. En aquest sentit, l’estudi subratlla que malgrat ser encara un sector emergent, Catalunya és una de les zones pioneres on s’estan impulsant projectes de recerca i proves pilot basats en aquesta tecnologia, entre els quals destaca el Corredor 5G del Mediterrani adjudicat recentment per la Comissió Europea.

Un sector en creixement

Segons l’informe, la 5G tindrà molta importància a la indústria perquè permetrà obtenir connexions molt estables i segures, necessàries per operar aparells i infraestructures crítiques. Garantirà baixa latència, de menys d’una mil·lèsima de segon, de manera que es podran controlar en temps real aparells situats a molts quilòmetres de distància com vehicles o equipaments mèdics, i al mateix temps facilitarà el desenvolupament d’altres tecnologies com la internet de les coses (IoT).

 

Les previsions de creixement de la 5G són molt rellevants, segons l’informe. Si entre el

Fecha del Taller: