Comencen les obres dels accessos viaris del Port de Barcelona

El 4 de desembre de 2014 es van iniciar les obres del nou accés sud viari al Port de Barcelona amb la posada de la primera pedra a Cornellà de Llobregat. Aquesta actuació viària permetrà connectar la Xarxa de Carreteres de l’Estat amb el Port de Barcelona pel seu límit sud i suposarà una inversió superior als 141 milions d’euros, tot i que el cost previst pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya es de 190 milions d’euros.

L’obra, que té un termini d’execució de 40 mesos i que s’ha adjudicat a la UTE formada per Acciona, Sacyr, Ferrovial i Copcisa, millorarà l’accessibilitat al Port de Barcelona donat que es podrà evitar l’actual accés viari que es fa a través de la Ronda Litoral (B-10) i que presenta elevats índex de saturació viària, especialment de camions pesats. Així mateix, aquests nous accessos permetran accedir amb més fluïdesa a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Els nous accessos viaris consistiran en una autovia de 9,2 kilòmetres que passarà pels municipis de Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat y Barcelona. El projecte preveu tres actuacions: un augment de capacitat de la Ronda Litoral, mitjançant un nou carril en ambdues calçades des del pas superior a l’A-2 i fins al nou enllaç de l’Hospitalet; una autovia amb dues calçades de dos carrils per sentit, entre aquest enllaç i l’encreuament amb la C-31; i des de l’encreuament amb la C-31, un important viaducte per a les dues calçades passant per sobre de la Zona Franca del port, al marge esquerre del Llobregat.

L’actuació presenta una gran complexitat tècnica per situar-se en un entorn molt urbanitzat i constret per la contigüitat del riu Llobregat i pel fet que diversos serveis, com  línies elèctriques d’alta tensió, gasoductes, oleoductes i xarxes de sanejament i proveïment, estan afectats pel seu traçat. Tot i així el Ministeri de Foment assegura que les obres compten amb mesures preventives i de caire ambiental per protegir el sòl, la vegetació i la fauna, la qualitat de l’aire, el soroll, i la hidrologia del Delta del Llobregat, especialment l’aqüífer profund, per la seva importància estratègica per a l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

Font i foto: BCL

Fecha del Taller: