Catalunya té 1.500 startups, un 38% més que fa tres anys

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat que a Catalunya hi ha actualment 1.500 startups (dades 2019), un 38% més que fa tres anys. És una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement.

La titular d’Empresa i Coneixement ha assegurat que “tenim xifres molt positives: Catalunya s’ha consolidat com el primer hub de starutps del sud d’Europa. Comptem amb tots els actius per atreure inversions i talent internacional i el Govern està compromès en impulsar l’ecosistema tecnològic per seguir creixent”. Chacón ha destacat que aquest ecosistema “ens permet posicionar-nos al món, atreure talent i captar inversions estrangeres” i que en el marc d’un lideratge compartit amb el sector privat i l’impuls públic “ens proposem com a objectius per a l’any 2030 arribar a les 4.000 startups, 400 scaleups i 15 unicorns”.

L’informe recull les dades de la plataforma digital Barcelona&Catalonia Startup Hub creada per ACCIÓ, que actua com un punt de trobada de les startups catalanes amb l’objectiu de posicionar l’ecosistema català al món i impulsar la captació d’inversions. Aquest directori recull empreses d’un màxim de 10 anys de vida, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.

Estratègia de futur

En el marc de la presentació de l’estudi, s’ha donat a conèixer que es destinaran 20 milions d’euros en els propers tres anys (2020, 2021 i 2022) per impulsar l’ecosistema de startups a Catalunya. En aquest sentit, els principals eixos estratègics per als propers anys del programa Startup Catalonia, una iniciativa del Govern impulsada per ACCIÓ, són augmentar el suport a les startups en fase de pre-llavor i intensives en tecnologia (projectes d’alt risc i de més difícil accés al capital privat) ampliant línies d’ajut i potenciant la seva connexió internacional mitjançant l’acompanyament a grups d’aquestes empreses emergents als ecosistemes amb més potencial com Silicon Valley, Nova York, Singapur o Corea del Sud, entre d’altres. L’objectiu és fomentar la creació de més startups, més scaleups i de més base tecnològica.

També s’intensificarà la col·laboració entre startups i companyies consolidades per potenciar la innovació oberta, es fomentarà l’atracció i generació de talent així com la col·laboració público-privada per impulsar nous piers, espais d’innovació que esdevenen plataformes compartides entre universitats, pimes, grans empreses i startups. En paral·lel, s’avaluarà la posada en marxa d’eines intel·ligents per contribuir a un entorn més business friendly per aquest tipus d’empreses i es potenciarà l’emprenedoria femenina.

Sectors i tecnologies

L’informe subratlla l’aposta de les startups catalanes per les tecnologies vinculades amb la transformació tecnològica. En aquest sentit, apunta que el 64% de les empreses emergents catalanes treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, sobretot en els camps del cloud computing, el big data, l’internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial i els sistemes integrats.

Agrupades per sectors, les startups catalanes es dediquen sobretot a les TIC, l’oci i la salut. En concret, estan especialitzades en els serveis empresarials i productivitat (10,3%), el healthtech i medtech (10,3%), la biotecnologia i la farmàcia (7,1%), l’oci i el traveltech (6,8%) i les TIC i les telecomunicacions (6%). A banda, el 43% de les empreses emergents catalanes asseguren que l’e-commerce i els marketplace són els seus principals models de negoci.

Fecha del Taller: