El 2019 les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 8,48% en valor i un 1,43% en volum respecte l’any anterior, sumant un total 10.677,42 M€ i 6.458.195,05 Tones, segons les dades provisionals publicades per Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 21,20% del total de l’Estat espanyol, que creix un 5,87%.
D’aquesta manera, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, per darrere de les semi factures i el de béns d’equipament i superant per primera vegada el sector de l’automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys.
Pel que fa al número d’empreses exportadores del sector agroalimentari, s’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior). Representen un increment d’un 1,25% respecte 2018.
Les exportacions catalanes han registrat, per tant, un molt bon any, tot i el context econòmic i polític mundial de creixent incertesa i alentiment del comerç. Cal recordar que l’any 2019 ha destacat per l’augment del proteccionisme a nivell mundial, liderat pel govern nord-americà de Trump, així com la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.
El carni manté el lideratge en quant a exportacions agroalimentàries (37,70% del total), amb 4.024,86 M€. Amb un increment del volum del 9,43% respecte l’any anterior el valor s’ha disparat en un 23,81%. Destaca el porcí, que representa el 65,74% del valor d’exportació del sector carni i el 24,78% del valor total de les exportacions. Aquest sector creix un 32,80% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que es converteix en el primer mercat pel sector superant a França i Japó. Aquest increment del porcí contribueix positivament a la taxa de variació anual de les exportacions en 0,8 punts.
El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb 3.114,97 M€, un 29,17% del total exportat en valor. Aquest sector ha contribuït positivament a la taxa de variació anual del creixement total de les exportacions agroalimentàries en 0,3 punts. El lideren les següents categories: productes de fleca i pastisseria (10,71% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (9,19%), extractes, essències i concentrats (7,14%), articles de confiteria (6,90%), productes a base de cereals (6,88%), productes làctics (6,64%), cafè (6,55%), fruits secs (5,53%), confitures i melmelades (4,60%), sucs vegetals (3,86%), cervesa (2,96%), aigües (2,03%), sucs de fruites (1,97%).
La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (8,08%) amb 862,70 M€. Registra un increment en valor del 4,81% respecte a 2018 i del 9,56% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.
Els olis ocupen la quarta posició amb el 5,91%. Aquesta categoria decreix un 12,90% en valor, mantenint pràcticament el volum amb un lleuger increment del 0,36%, i totalitza 631,34 M€ exportats. Així mateix, l’oli d’oliva decreix les seves exportacions un 13,43% en valor, tot i incrementar el seu volum exportat en un 19,78%.
El sector del vi i cava, després de dos anys consecutius de creixements, presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l’any anterior. Es manté com el cinquè sector exportador, representant el 5,35% de les exportacions catalanes i assolint els 571,73 M€ exportats.
Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,84%, amb 409,85 M€ exportats, i s’hi observa un creixement del 3,32% en valor.
El sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,55% de les exportacions agroalimentàries amb 272,80 M€ exportats, xifra inferior en un 9,19% respecte a 2018. Aquest fet s’explica pel decrement del volum exportat en un 16,36%, tot i que el sector presenta la millor ràtio valor/volum exportat.
On exportem més?
Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Estats Units o el mercat africà (Kenia, Nigèria, RD del Congo o Senegal) són cada cop més atractius per als productes catalans.
Les exportacions a la Unió Europea, 63,76% del total, han incrementat en un 4,70%. Així mateix, les exportacions a països tercers, 36,24% del total, han augmentat en un 15,82%, amb increments a Àsia (31,84%), Àfrica (5,18%) i Orient Mitjà (2,78%) i decrements a Amèrica del Nord (1,95%), Amèrica Llatina (2,70%) i Oceania (13,88%).
Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans en el transcurs de 2019 han estat: França (17,59%), Itàlia (9,27%), Xina (7,60%), Alemanya (6,62%), Portugal (5,40%), Regne Unit (5,14%), Japó (3,50%) Polònia (3,05%) i els Estats Units (3,03%). La Xina, destinació on gairebé no s’exportava fa deu anys, es va situar al 2018 com el 6è destí de les exportacions agroalimentàries catalanes. El 2019 ha escalat posicions fins a convertir-se en la 3a destinació amb un increment del 138,11% en valor l’últim any en les seves importacions d’aliments i begudes catalans. Destaca també l’increment del 10,54% de Japó, 29,07% de Polònia, 19,41% de la República Txeca.
Fent una anàlisi de l’evolució en els últims anys, s’evidencia que els països de l’Extrem Orient amb la Xina al capdavant i juntament amb Corea i Japó, són els més dinàmics en termes de creixement d’importacions agroalimentàries europees. L’impuls de les nostres vendes exteriors es concentra especialment a àrees geogràfiques on hi ha un creixement de la població i de la renda de les classes mitjanes. També trobem potencial en els nostres mercats tradicionals europeus que valoren cada vegada més els nostres productes alimentaris.
L’agroalimentació, motor de l’economia catalana
El sector agroalimentari és un dels principals pilars de l’economia de Catalunya. Amb 38.205 milions d’euros en el conjunt de la cadena de valor (sector primari, indústria de l’alimentació i begudes i indústria auxiliar), el volum de negoci del sector agroalimentari equival a un 16,28% del PIB de Catalunya, el que el posiciona com la principal industria manufacturera del país. El conjunt del sector agroalimentari i la seva indústria auxiliar compta amb 163.372 treballadors, 57.423 explotacions agràries, 3.922 empreses i 436 establiments. En total, la indústria transformadora d’aliments de Catalunya representa el 24% de la xifra de negoci de l’Estat espanyol.