Catalunya, pionera en proves de recerca i fabricació dels vehicles del futur

Catalunya esdevindrà un entorn de proves únic a Europa en l’àmbit del vehicle autònom i connectat que permetrà que fabricants de vehicles i components de tot el món puguin fer assaigs i validacions en circuits, ciutats i carreteres catalanes. Així s’ha donat a conèixer en el marc del congrés AutoMobile que se celebra a Barcelona.

Anomenada Catalonia Living Lab, la iniciativa contempla que empreses catalanes i de tot el món, siguin fabricants finals o de components d’automoció, puguin dur a terme proves per desenvolupar, fer testos i validar la tecnologia del vehicle autònom i connectat en el marc d’un entorn regulatori que ho permeti amb les garanties de seguretat adequades.

Està previst que les proves es puguin dur a terme en 3 circuits, 7 rutes -que sumaran gairebé 200 km-, i en 7 zones obertes -que superaran els 12 km2 de superfície- en diversos punts del país. La Generalitat actuarà com a finestreta única per facilitar aquestes proves, que tenen per objectiu contribuir al desenvolupament i transformació de la indústria de l’automoció a Catalunya, així com enfortir el seu posicionament arreu del món i l’atracció de nous projectes d’inversió estrangera de caràcter productiu. A més, es tracta d’una iniciativa que vol aportar valor afegit a la cadena de valor de la indústria de l’automoció a Catalunya i impulsi l’estratègia del país en l’àmbit de la indústria 4.0 amb la voluntat de liderar la quarta revolució industrial al sud d’Europa.

Aquest projecte neix arran de la col·laboració público-privada, que s’ha articulat mitjançant un grup de treball format per representants de la Generalitat (a través de la secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, la direcció general d’Infraestructures de Mobilitat, la direcció general d’Indústria-ACCIÓ i el Servei Català del Trànsit) la indústria i els agents del sector.

La indústria de l’automoció a Catalunya és el tercer sector industrial; genera més d’un 12% del volum de negoci de tot el sector industrial, 100.000 llocs de treball i concentra un 18% del total d’exportacions que fa Catalunya.

Fecha del Taller: