Catalunya dissenya la seva Estrategia d’Inteligencia Artificial

L’IA és una de les tecnologies digitals avançades que més impacte econòmic i social tindrà els propers anys, i s’estima que el 2030 provocarà un increment addicional de més de 15 bilions de dòlars del PIB mundial

Catalunya disposa des d’avui d’un pla estratègic de país centrat en la intel·ligència artificial (IA) pioner a tot l’Estat i alineat amb els eixos estratègics de la Comissió europea en aquest àmbit. Es tracta de ‘Catalonia.AI’, l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya.

‘Catalonia.AI’ és una estratègia de país transversal, multisectorial i centrada en les persones que vol aprofitar tot el potencial de la intel·ligència artificial en benefici de la societat i fer de Catalunya un pol tecnològic mundial en tecnologia d’intel·ligència artificial.

L’Estratègia prioritzarà sectors com la salut, l’educació, la mobilitat, la sostenibilitat, l’economia productiva, l’agroalimentació i els serveis públics, i es desplegarà amb un pla d’actuació al voltant de sis eixos: ecosistema; recerca i innovació; talent, infraestructura i dades; adopció de la IA i ètica i societat.

L’estratègia ‘Catalonia.AI’ es posa en marxa amb una dotació específica de 10 milions d’euros de pressupost a tres anys, que es destinaran, entre d’altres, a la creació del clúster ‘Catalonia.AI Alliance’, de la Xarxa de Recerca i Innovació en IA i de l’Observatori Ètic de la Intel·ligència Artificial.

També en el marc de ‘Catalonia.AI’, i com a iniciativa destacada, neix el CIDAI (Center for Innovation in Data Tech and Artificial Intelligence), com a peça fonamental de l’estratègia per promoure l’adopció de l’IA a Catalunya. El CIDAI és una aliança publicoprivada constituïda com un centre d’innovació en xarxa referent al servei d’empreses i institucions que comptarà amb un pressupost de 3 milions d’euros, dels quals 1,2 milions (un 40% del total del projecte) els aportarà la Generalitat.

El CIDAI es posa en marxa promogut per administracions publiques: Generalitat de Catalunya (a través del Departament de Polítiques Digitals) i Ajuntament de Barcelona (mitjançant Barcelona Activa); centres tecnològics i de recerca (Eurecat, Barcelona Supercomputing Center (BSC), Centre de Visió per Computador (CVC) i i2cat); i empreses (Microsoft, Everis i SDG Group).

Fecha del Taller: