Catalunya al Top 5 dels països més avançats digitalment Europa

Catalunya es consolida com a país digitalment avançat i capdavanter en el si de la Unió Europea. Així ho determinen els indicadors del ‘Digital Economy and Society Index’ (DESI) que elabora anualment la Comissió Europea.

Catalunya obté la cinquena posició en el rànquing dels països de la UE-28 segons el seu grau de digitalització. Així es desprèn de l’estudi basat en els paràmetres del Digital Economy and Society Index (DESI) 2019, que atorga a Catalunya un grau de digitalització d’un 62,47%, 10 punts per sobre de la mitjana a Europa.

L’informe analitza 44 indicadors agrupats en cinc dimensions: connectivitat, capital humà, ús de serveis d’Internet, integració de tecnologia i serveis públics digitals. Catalunya obté resultats superiors a la mitjana europea en les 5 dimensions.

El càlcul del 62,47% del grau de digitalització de Catalunya amb el DESI 2019 ens posiciona per davant de països com el Regne Unit, Luxemburg i Irlanda o la pròpia Estònia, considerada un e-Estat. Només queda per darrera dels països nòrdics (Finlàndia, Suècia, Holanda i Dinamarca), que històricament han liderat el desenvolupament digital a Europa.

 

Líder en cobertura mòbil i banda ampla ràpida

En relació amb la connectivitat, Catalunya obté el lideratge en cobertura de banda ampla mòbil, mentre que és segona pel que fa a la implantació de banda ampla ràpida. En aquest sentit, el Govern està desplegant la xarxa de fibra òptica de la Generalitat per garantir l’accés de fibra òptica arreu del país.

L’estudi posa de relleu els serveis públics digitals. El país obté la cinquena posició amb un 78,14% i és líder en e-health gràcies a l’extensió del 100% de intercanvi de dades mèdiques i la recepta electrònica. També obté la millor posició en serveis públics digitals per empreses. De tota manera, l’estudi assenyala marge de millora pel que fa les dades obertes.

Quant al capital humà, Catalunya és líder en graduats TIC. Tot i això, és a la 18a en nombre d’especialistes TIC i a la 14a en dones especialistes en TIC.

Pel que fa a l’ús d’Internet, Catalunya destaca per ser líder en usuaris habituals d’Internet (97,2%) i en compres online (91,5%). En canvi, ocupa la darrera posició pel que fa al consum digital de música, vídeos i jocs (56,8%).

En relació amb la integració de tecnologia a les empreses, obté també la desena posició amb un 46,97%. En aquest apartat, estem avançats en l’intercanvi electrònic d’informació (54,4%) i l’ús de xarxes socials (31,7%), però cal intensificar les actuacions de foment de les tecnologies digitals avançades com el BigData i del comerç electrònic per part de les pimes.

 

Sobre el DESI

Per tal de monitoritzar el rendiment digital general d’Europa i fer un seguiment del progrés dels Estats de la UE en la seva competitivitat digital, la Comissió Europea va crear l’índex compost d’economia i societat digital, l’anomenat DESI (Digital Economy and Society Index), que s’ha establert com l’índex de referència a Europa per comparar l’avenç digital dels diferents països.

Aquesta és la primera vegada que es presenten els resultats del DESI calculat per a Catalunya d’acord amb la metodologia de la Comissió Europea, gràcies a la col·laboració entre el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad de la Universitat de Deusto i el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno). L’estudi també ha comptat amb el suport de la Fundació i2CAT i la col·laboració de l’Idescat.

Fecha del Taller: