El president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset; l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; i director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, han presentat el projecte ‘Cal·lípolis Next Generation’ en roda de premsa a la sala de conferències de l’Autoritat Portuària de Tarragona. Un projecte que aquestes 3 entitats i 5 socis més han presentat en la convocatòria del passat dia 20 de gener en forma de Manifestació d’Interès (MDI) per incloure’l dins del Programa d’Impuls de projectes tractors de Competitivitat i Sostenibilitat Industrial del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.
El Port de Tarragona, Vila-seca i Repsol comparteixen el lideratge d’aquest projecte amb la Universitat Rovira i Virgili, l’Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria, les empreses tecnològiques Prodevelop SL i Portel Logistic Technologies i l’associació empresarial APPORT; i junts, treballen perquè ‘Cal·lípolis Next Generation’ sigui un dels projectes finançats pels fons europeus ‘Next Generation EU’ per a impulsar la recuperació econòmica i la resiliència postcovid-19 al Camp de Tarragona.
Aquest ambiciós projecte s’integra dins de l’estratègia de mapatge dels possibles grans projectes viables que es presentaran a la Unió Europea per assolir una aportació de 142.000 milions d’euros del fons ‘Next Generation EU’ per a tot l’Estat espanyol.
El Port de Tarragona, Vila-seca i Repsol han presentat una proposta per convertir un extens espai, a cavall entre la Pineda i el Port, en un nou motor econòmic de tipus industrial, logístic-intermodal, turístic i paisatgístic. Les tres entitats presenten un conjunt d’11 projectes innovadors per un valor total de 259,5 milions d’euros.
Es tracta, ha explicat Josep M. Cruset, d’un “macroprojecte capdavanter, innovador i transversal per la recuperació postpandèmia amb una clara aposta per l’economia verda, pel turisme sostenible i per la recuperació paisatgística d’espais naturals molt importants per al nostre territori i per a les persones que hi vivim”. I ha afegit: “cada una de les fites que té el projecte ajudarà en el desenvolupament socioeconòmic sostenible del sud de Catalunya, en la consolidació i impuls empresarial del territori, en la recuperació del sector turístic de Vila-seca i la Costa Daurada, i a la restauració i conservació d’espais naturals”.
Objectius de ‘Cal·lípolis Next Generation’
En aquesta trobada amb la premsa, Cruset ha exposat els eixos principals del projecte en una breu exposició. El president del Port de Tarragona ha desgranat ‘Cal·lípolis Next Generation’ objectiu per objectiu i, a continuació, els representants de les tres entitats convocants n’han ampliat la informació.
Des del punt de vista del Port de Tarragona, ha subratllat Cruset, ‘Cal·lípolis Next Generation’ conté projectes que contribuiran a generar un gran impacte positiu en l’economia del territori com el desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), l’impuls de la intermodalitat amb el desenvolupament de la connectivitat de la ZAL i el creixement dels tràfics de mercaderies amb la construcció del nou contradic dels Prats”.
El projecte també “presenta realitzacions que contribuiran a modernitzar i millorar la logística i l’operativa de les instal·lacions de Repsol”, ha explicat Javier Sancho, quan s’ha referit als dos projectes impulsats per Repsol: la transformació del front 80S en el pantalà amb l’eliminació de la monoboia en mar obert; i la construcció de dos dipòsits soterrats que milloraran l’operativa del conjunt de la instal·lació”, ha explicat Javier Sancho, quan s’ha referit als dos projectes impulsats per Repsol Petróleo i Repsol Química: la Transformació del front 80S en el pantalà i, conseqüentment, l’eliminació de la monoboia en mar obert; i la millora logística de la fracció C4 amb la construcció de dos magatzems soterrats.
Per la seva part, Pere Segura ha explicat que “aquesta iniciativa permetrà redefinir el front marítim de la Pineda, la recuperació del paisatge i un impuls a un nou model de turisme sostenible” quan ha estat el moment d’ampliar la informació sobre fites del projecte com la Recuperació Ambiental del Passeig Marítim de La Pineda i la Consolidació de la Platja de la Pineda, la Recuperació Ambiental de l’espai natural inclòs dins de la Xarxa Natura 2000, l’ús social i turístic del nou contradic dels Prats i la Regeneració de l’Ecosistema Marí.
Cruset, Segura i Sancho han coincidit en destacar la importància que tres organitzacions del territori com el Port de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca i Repsol, juntament amb dues universitats, dues pimes tecnològiques i una organització empresarial hagin estat capaces, en molt poc temps, de col·laborar entre elles i establir objectius comuns per contribuir al desenvolupament econòmic sostenible de les nostres comarques.
El president del Port de Tarragona ha subratllat “la solidesa d’aquesta proposta de participació en els fons ‘Next Generation UE’, ja que, en la majoria dels casos, es tracta de projectes tècnicament i administrativament molt avançats, amb dotació pressupostària, amb un alt grau de viabilitat i que es podran executar dins del període marcat per la Unió Europea, entre 2021 i 2024”.
L’alcalde de Vila-seca ha explicat que “ens trobem davant d’un projecte molt innovador en el terreny de les solucions urbanístiques amb la recuperació ambiental del passeig marítim de la Pineda i amb la integració urbana i social d’una infraestructura industrial com el contradic dels Prats amb espais com el passeig o la platja”. Pere Segura ha volgut assenyalar també que el resultat final d’aquest projecte és “l’assoliment d’una solució que permet la convivència entre l’activitat turística i l’activitat logística i, al mateix temps, dins el respecte per l’entorn natural”.
Per la seva part, el director del CI Repsol Tarragona ha explicat que “la construcció del contradic dels Prats i la millora de les instal·lacions portuàries de Repsol constituiran un abans i un després en el funcionament de les operatives de càrrega i descàrrega i incrementaran encara més les condicions de seguretat ambiental a l’esdevenir el contradic una barrera física de protecció”. Sancho també ha destacat “el caràcter innovador de les solucions tecnològiques que s’adoptaran en el pantalà del Port de Tarragona”.
Finalment, Cruset ha ressaltat “l’exportabilitat” d’aquest projecte a altres espais portuaris o de costa del país i d’Europa, especialment -ha dit- “en gestió urbanística de la façana marítima, en cohesió territorial, en coexistència entre Port i entorn, i en implementació de mesures sostenibles transversals”.
Abast del projecte
‘Cal·lípolis Next Generation’ esdevé, així, en la proposta d‘implementació d’una solució territorial sostenible per a l’ordenació i desenvolupament econòmic en un espai de creixement turístic i industrial compartit per Vila-seca i el Port de Tarragona. Suposarà la transformació econòmica i sostenible d’una gran superfície de la costa tarragonina que suma 164,3 hectàrees situades al municipi de Vila-seca, a prop del nucli urbà de la Pineda, i la suma de les sinergies dels projectes impulsats pel Port de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca i Repsol.
També representa la implementació d’una estratègia territorial sostenible de resiliència postcovid-19 amb la creació d’un pol econòmic innovador i sostenible que integrarà, de manera equilibrada, indústria, turisme i protecció mediambiental, i contribuirà a garantir el futur dels habitants de les comarques tarragonines d’una forma cohesionada per al territori.
Per al Port de Tarragona, la creació de la ZAL suposa un projecte de transició industrial i innovació en matèria d’organització i logística que impulsarà el creixement del tràfic portuari i l’economia de la zona adjacent al Port de Tarragona i ajudarà a consolidar l’impuls del Port de Tarragona com a node logístic intermodal de referència europea.
A més, amb la construcció del contradic dels Prats, es generarà una protecció sobre la dàrsena interior del Port de Tarragona i, a la vegada, per a la platja de la Pineda.
En paral·lel, aquesta nova infraestructura portuària, que suposa una millora en la prevenció de la seguretat, permetrà que Repsol posi en marxa la implementació d’una operativa que incrementa la seguretat per als vaixells i el pantalà, i per a l’entorn natural.
Per al municipi de Vila-seca i, de retruc, per a la Costa Daurada, ‘Cal·lípolis Next Generation’ suposarà millorar l’entorn paisatgístic de la Pineda i ampliar la seva oferta turística i millorar- ne la qualitat. El nou disseny innovador del front marítim de la Pineda suposarà la modernització sostenible d’infraestructures que permetrà la recuperació de l’ecosistema natural i el rellançament del sector turístic local.
Eixos principals i fites del projecte
‘Cal·lípolis Next Generation’ és un projecte tractor que unifica les diferents estratègies i sensibilitats dels principals actors del territori implicats i alhora crea sinergies per a la recuperació econòmica i la transformació empresarial i turística a través d’inversions per valor de 259.500.000 euros distribuïdes en 11 fites.
Desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona.
Projecte de construcció de tota la urbanització de la ZAL, aproximadament 915.000 m2. Consisteix en la carretera principal d’accés i serveis, tot previst sota criteris de sostenibilitat.
La ZAL també suposarà la creació de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes. Aquest espai implicarà un increment del 20% de l’espai per a les activitats logístiques al Port de Tarragona i un impacte positiu en el tràfic marítim xifrat en un increment d’entre 2,7 i 4,6 milions de tones més a l’any.
Per a la urbanització de la ZAL inclou tecnologies innovadores per augmentar l’eficiència energètica portuària i la sostenibilitat, incloent-hi un disseny urbanístic sostenible, elements per a la mitigació del canvi climàtic i criteris d’eficiència energètica.
Impulsa: Port de Tarragona. Pressupost: 30.000.000 euros.