Accés a la intranet
NOTICIA | Published 15 gen 2020

Catalunya té 1.500 startups, un 38% més que fa tres anys

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat que a Catalunya hi ha actualment 1.500 startups (dades 2019), un 38% més que fa tres anys. És una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement.

La titular d’Empresa i Coneixement ha assegurat que “tenim xifres molt positives: Catalunya s’ha consolidat com el primer hub de starutps del sud d’Europa. Comptem amb tots els actius per atreure inversions i talent internacional i el Govern està compromès en impulsar l’ecosistema tecnològic per seguir creixent”. Chacón ha destacat que aquest ecosistema “ens permet posicionar-nos al món, atreure talent i captar inversions estrangeres” i que en el marc d’un lideratge compartit amb el sector privat i l’impuls públic “ens proposem com a objectius per a l’any 2030 arribar a les 4.000 startups, 400 scaleups i 15 unicorns”.

L’informe recull les dades de la plataforma digital Barcelona&Catalonia Startup Hub creada per ACCIÓ, que actua com un punt de trobada de les startups catalanes amb l’objectiu de posicionar l’ecosistema català al món i impulsar la captació d’inversions. Aquest directori recull empreses d’un màxim de 10 anys de vida, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.

Estratègia de futur

En el marc de la presentació de l’estudi, s’ha donat a conèixer que es destinaran 20 milions d’euros en els propers tres anys (2020, 2021 i 2022) per impulsar l’ecosistema de startups a Catalunya. En aquest sentit, els principals eixos estratègics per als propers anys del programa Startup Catalonia, una iniciativa del Govern impulsada per ACCIÓ, són augmentar el suport a les startups en fase de pre-llavor i intensives en tecnologia (projectes d’alt risc i de més difícil accés al capital privat) ampliant línies d’ajut i potenciant la seva connexió internacional mitjançant l’acompanyament a grups d’aquestes empreses emergents als ecosistemes amb més potencial com Silicon Valley, Nova York, Singapur o Corea del Sud, entre d’altres. L’objectiu és fomentar la creació de més startups, més scaleups i de més base tecnològica.

També s’intensificarà la col·laboració entre startups i companyies consolidades per potenciar la innovació oberta, es fomentarà l’atracció i generació de talent així com la col·laboració público-privada per impulsar nous piers, espais d’innovació que esdevenen plataformes compartides entre universitats, pimes, grans empreses i startups. En paral·lel, s’avaluarà la posada en marxa d’eines intel·ligents per contribuir a un entorn més business friendly per aquest tipus d’empreses i es potenciarà l’emprenedoria femenina.

Sectors i tecnologies

L’informe subratlla l’aposta de les startups catalanes per les tecnologies vinculades amb la transformació tecnològica. En aquest sentit, apunta que el 64% de les empreses emergents catalanes treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, sobretot en els camps del cloud computing, el big data, l’internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial i els sistemes integrats.

Agrupades per sectors, les startups catalanes es dediquen sobretot a les TIC, l’oci i la salut. En concret, estan especialitzades en els serveis empresarials i productivitat (10,3%), el healthtech i medtech (10,3%), la biotecnologia i la farmàcia (7,1%), l’oci i el traveltech (6,8%) i les TIC i les telecomunicacions (6%). A banda, el 43% de les empreses emergents catalanes asseguren que l’e-commerce i els marketplace són els seus principals models de negoci.

Newsletter

Mostrar històric

Si voleu rebre el nostre newsletter

Mitjançant l'enviament d'aquest formulari heu llegit i accepteu la política de privacitat i condicions d'ús.

Recordeu que rebreu un missatge de validació per completar el compte indicat.

Media

Mostrar tot

La integración de los ODS en la estrategia de las empresas del sector logístico

VIDEO