Accés a la intranet
NOTICIA | Published 16 feb 2021

Catalunya continua liderant a nivell estatal la càrrega aèria en productes farmacèutics i químics el 2020 malgrat la crisi

L’aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat va tancar l’any 2020 gestionant 114.000 tones de càrrega aèria, amb un decreixement del 35,4% respecte a l’any anterior. Aquesta tendència negativa ha estat generalitzada en la majoria d’aeroports europeus amb un model de negoci ‘mixt’, és a dir, no exclusivament focalitzats en el negoci de càrrega.

L’aturada de l’activitat econòmica durant alguns mesos de l’any fruit de la crisi sanitària, així com la cancel·lació massiva de vols intercontinentals a l’aeroport barceloní, va provocar uns resultats negatius sense precedents durant alguns mesos de l’any.

L’aeroport de Saragossa (144.000 tones el 2020), amb un model de negoci basat en carguers purs (molt dependent d’un únic client, Inditex), i sense estar afectat per la cancel·lació de vols intercontinentals de passatgers, va tancar l’any en segona posició del rànquing a la xarxa d’AENA per darrere de Madrid (401.000 tones). Tot i això, Barcelona s’ha mantingut al top-25 d’aeroports europeus de càrrega, segons dades de l’ACI Europe.

El sector farmacèutic i químic acaba l’any amb creixement positiu el 2020 i es posiciona com a segon sector que més càrrega aèria mou a Catalunya

Catalunya va continuar liderant el rànquing nacional de càrrega aèria en productes farmacèutics i químics el 2020, representant el 47,2% del total estatal. Aquest sector passa a ser el segon més important i és l’únic que creix el 2020 (+0,7%).

En primera posició continua el sector de la moda / tèxtil, que continua liderant les mercaderies aèries catalanes, tot i el seu decreixement interanual el 2020 (-36,9%).

Altres sectors com les manufactures metàl·liques (-12,6%) i els productes elèctrics i mecànics (-30,1%) pateixen caigudes més moderades. Finalment, el sector de l’alimentació és el més afectat per la crisi, registrant decreixements del -44,9% respecte a l’any anterior.

DHL i UPS obtenen la primera i segona posició en volum de càrrega gestionada a Barcelona

Durant el 2020, les companyies integradores han pres el lideratge de les mercaderies aèries a Barcelona. DHL (17.300 tones i 15,1% de quota) i UPS (17.100 tones i 15% de quota) han obtingut la primera i segona posició a El Prat, respectivament. El seu negoci de transport urgent, més orientat a l’e-commerce, es va recuperar molt més ràpidament que el negoci de la càrrega aèria tradicional.

En aquest sentit, les aerolínies d’Orient Mitjà com Qatar Airways (14.100 tones i 12,3% de quota) i Emirates (11.500 tones i 10,1% de quota), típicament a les primeres posicions els darrers anys, han tancat el 2020 en tercera i quarta posició, respectivament.

Les regions d’Europa i Àsia concentren més del 90% de la càrrega aèria que surt/arriba a Barcelona

Les destinacions europees han pres un especial protagonisme durant 2020, obtenint un 59,9% de quota respecte del total de les destinacions. Aquest indicador s’ha incrementat substancialment respecte a l’any anterior (40% de quota el 2019). Àsia manté un volum important de càrrega (30,7% de quota), gràcies a companyies com Qatar Airways, que pràcticament no han parat la seva activitat durant els mesos més complicats de l’any. Les regions d’Amèrica del Nord i el Sud han sigut les més afectades, a causa de la pèrdua de connectivitat directa a partir del segon trimestre de l’any.

Els vols xàrter augmenten la seva presència a Barcelona, especialment durant mesos concrets de l’any

Els vols xàrter o no regulars de càrrega han incrementat la seva presència a l’aeroport de Barcelona durant 2020, obtenint una quota del 9,6% del total de la mercaderia gestionada. Aquest mateix indicador va ser del 3,8% el 2019.

Durant el mes d’abril, la càrrega aèria en aquests tipus de vols no regulars va suposar el 31,2% del total de l’aeroport a causa de la gran necessitat d’importar material sanitari durant els pitjors mesos de la pandèmia, així com per la manca d’oferta d’espai en bodegues de línies regulars.

Newsletter

Mostrar històric

Si voleu rebre el nostre newsletter

Mitjançant l'enviament d'aquest formulari heu llegit i accepteu la política de privacitat i condicions d'ús.

Recordeu que rebreu un missatge de validació per completar el compte indicat.

Media

Mostrar tot

Hablemos de riesgos Logísticos & Industriales. Últimas tendencias en el transporte de baterías de litio

VIDEO