BWAW es consolida com un esdeveniment diferenciador per avançar en la igualtat de gènere

La Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundación INCYDE de les Cambres de Comerç espanyoles, ha tancat avui la seva segona edició consolidant el seu posicionament com un esdeveniment diferenciador per avançar en la igualtat de gènere en l’àmbit empresarial. Els més de 2.500 registrats han demostrat la importància de treballar en conjunt, amb professionals masculins i femenins, i dirigir-se a un públic heterogeni per aconseguir un canvi real en matèria de paritat. La jornada d’avui s’ha emès en streaming des dels platós de RTVE a Torrespaña, Madrid.

La cloenda d’aquesta segona edició ha estat presidida per Carme Artigas, secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, qui ha destacat que “excloure el talent femení no és sostenible, ni ètic ni rendible. La gran oportunitat dels fons Next Generation ens han de permetre tancar bretxes com la salarial i el Govern està compromès a dur a terme una transformació digital inclusiva”. Artigas ha estat acompanyada per José Manuel Pérez, president de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, José Luis Bonet, president de la Fundación INCYDE i la Cambra de Comerç d’Espanya, i Blanca Sorigué, directora general del CZFB.

Pérez ha assenyalat que “estem en un moment clau en el qual hem d’adquirir compromisos per incorporar a les dones en aquesta nova economia, aprofitant la seva aportació en tots els sectors, en els quals tindran un paper decisiu”, mentre Navarro ha fet èmfasi en què “hem demostrat que tenim grans referents femenins, de tots els sectors i edats, en un esdeveniment en el qual, lluny de lamentar-nos, reivindiquem el paper de la dona en l’àmbit empresarial”. Així mateix, el delegat especial de l’Estat al CZFB ha confirmat una tercera edició de BWAW.

Per la seva banda, Bonet ha destacat que “hem d’anar més enllà d’aquests dies en què visibilitzem la situació, impulsant accions que permetin accelerar en matèria d’igualtat de gènere i que es poden dur a terme aprofitant els fons Next Generation”, mentre Sorigué ha recordat les principals conclusions assolides al llarg de les tres jornades.

STEM, conciliació, i alta direcció en el sector energètic

L’últim dia de BWAW 2022 ha iniciat abordant com acabar amb la bretxa de gènere en les professions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). La sessió, moderada per Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB, ha comptat amb tres speakers en format online: Marta Macho, professora i investigadora de la Universitat del País Basc; Alejandra Garrido, presidenta de YOUNG IT GIRLS; i Verónica Pascual, directora general global de Robòtica Mòbil autònoma en ABB. D’altra banda, han estat presencialment Lourdes Bilbao, responsable del sistema de gestió d’integrat de Dismon Electrónica; Nerea Luis, encarregada de desenvolupament de negoci d’Intel·ligència Artificial de SNGULAR; i Núria Montserrat, professora de Recerca ICREA i cap de grup a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya.

S’hi ha posat en relleu la importància de treballar de forma conjunta, homes i dones, i de la col·laboració públic-privada per aconseguir solucions sostenibles a llarg termini. Macho ha destacat que “és imprescindible incrementar la presència femenina en les carreres STEM. Si no és així, creixerà la bretxa salarial i les dones perdran oportunitats d’accedir als sectors de més èxit del futur”.

La segona sessió de la jornada ha estat BConciliation, en la qual cinc speakers han exposat la problemàtica, així com possibles solucions, sobre la conciliació en el món laboral. A la taula, moderada per Mireia del Pozo, directora del Centre d’Estudis de les Dones d’Europa, hi han participat perfils molt diferents com Juliana Vilert, directora d’organització i persones en FGC; Laura Baena, fundadora del Club de Malasmadres;  Meritxell Benedí, presidenta de l’Institut Català de les Dones;  Berta Canals i Renau, directora de la Fundació SORLI; i Laura Sagnier, activista Pro-Igualtat d’Oportunitats per a les Dones.

En el debat s’ha destacat la incidència de la falta de mesures de conciliació i corresponsabilitat en la caiguda de la taxa de fecunditat d’Espanya, que actualment es troba en nivells dels anys 40. La sessió ha conclòs en la necessitat d’involucrar els homes en el canvi i mostrar-los noves masculinitats que permetran avançar en la igualtat de gènere.

Finalment, l’última sessió prèvia a la clausura ha destacat perfils femenins en l’alta direcció del sector energètic com els de Martina Tomé, vicepresidenta de la divisió d’Energia per a Espanya i Portugal de Schneider Electric, Elena Carretero, directora d’Ètica i Compliance a Engie i Esther Izquierdo, presidenta del Clúster d’Energia Eficient de Catalunya (CEEC). A la taula, moderada per Francesc Ribera, clúster manager de CEEC, s’ha posat en relleu la necessitat d’apostar per solucions que permetin accelerar l’avenç cap a una igualtat de gènere en el sector.

BWAW 2022, les tres jornades del qual s’han pogut seguir via streaming de forma gratuïta des de qualsevol part del país, ha comptat 12 sessions en les quals han participat 59 speakers de diferents sectors.

Aquesta segona edició de la Barcelona Woman Acceleration Week ha tornat a comptar amb CaixaBank, AECOC, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, i la revista Woman com a partners.

Fecha del Taller: