La plataforma líder a la península en el transport d’empresa compartit es consolida com una de les companyies pioneres en aquest tipus de mobilitat a escala mundial. BusUp, que va néixer l’any 2016 a Barcelona, ja opera a Espanya, Portugal i el Brasil, i va tancar l’any 2019 amb unes vendes que van superar els 1,8 milions d’euros. A més, està present en algunes de les majors àrees metropolitanes més importants d’Europa i Llatinoamèrica, com són Barcelona, Madrid, Bilbao, Màlaga, Lisboa, Porto, Sao Paulo, Porto Alegre i Belohorizonte. L’equip està compost per un total de 38 treballadors.
En els últims mesos, la plataforma ha crescut amb una mitjana del 30% mensual, passant de menys de 20.000 euros mensuals l’agost del 2018 a més de 300.000 euros el passat mes de gener. Pel que fa als usuaris, s’ha produït un creixement mensual del 22,5%, des de l’agost de 2018, quan no arribaven a 200, fins arribar als més de 2.300 d’aquest mes de febrero passat.
El creixement de BusUp es preveu que sigui exponencial, ja que l’empresa té una previsió de vendes de 9 milions el 2020 dels que ja té garantits, en aquest moment, 6,5 milions en contractes en vigor o signats. A més, si es confirma aquest creixement, està previst que l’empresa pugui començar a donar beneficis a finals del 2021.
BusUp, fundada per 3 EMBAs de l’IESE, Alex Canales, Eva Romagosa i Rui Stoffel, és una de les empreses pioneres a Europa de transport col·lectiu compartit. La idea, que es va gestar a les aules de l’IESE, pretén “contribuir a la mobilitat sostenible, transformar un sector tradicional en declivi i revolucionar el transport col·lectiu a nivell mundial”, explica Rui Stoffel, CEO de la companyia.
BusUp ofereix transport d’empresa compartit a grans grups empresarials com Accenture, Canon, DXC Technologies, Grífols, Nestlé, Louis Vuitton, Roche, Siemens o Techdata, entre d’altres. El gran valor afegit de la plataforma és que permet als seus clients compartir les rutes de transport d’empresa, ampliant així la disponibilitat de rutes i horaris per als seus treballadors, la qual cosa contribueix a disminuir el seu cost de manera significativa. En un entorn laboral on les grans empreses lluiten per atreure el millor talent, poder oferir solucions de mobilitat a mida als seus empleats representa un gran avantatge competitiu.
El fort creixement de BusUp ha estat possible gràcies a la inversió rebuda d’1 milió d’euros del Programa Horitzó 2020 finançat per la Comissió Europea, així com als 1,8 milions d’euros de finançament provinent de diversos inversors privats i destacades empreses del sector del transport discrecional (Avant Grup i Grup Acha) i de suport als emprenedors (Finaves, fons d’inversió de IESE), a més d’altres petits inversors. L’empresa té previst tancar una ronda de finançament Sèrie A a meitat del 2020, amb l’objectiu de consolidar els mercats existents i garantir la seva expansió internacional a Europa, Estats Units i gran part de Llatinoamèrica.
L’èxit d’BusUp rau en la seva avançada tecnologia que els permet oferir el servei de transport compartit més complet i eficient per a empreses i usuaris. La plataforma compta amb algoritmes per a l’optimització de les rutes segons la demanda real, reserva de places en línia, servei de rutes compartides amb altres empreses, servei de copagament del servei amb l’empleat, control d’embarcament, gestió de la capacitat, app mòbil per a conductors i usuaris que permet localitzar el bus en temps real, gestió de la flota, portal web d’accés a empreses i gestió d’incidències i atenció al passatger, entre d’altres.
Presenten un model integral que ofereix gran part de les mancances dels serveis de transport d’autobús que hi ha en aquest moment i les amplia a través d’una estratègia que situa l’usuari en el centre del projecte. “Som l’empresa de bus compartit que ofereix un servei integral més complet per als nostres clients i usuaris i això ens permet oferir-los la millor solució a les seves necessitats”, explica Eva Romagosa, cofundadora i directora de màrqueting i innovació.
El servei de bus compartit també ajuda als seus clients a reduir significativament la petjada de carboni dels treballadors de la seva empresa, ja que si es compara BusUp amb el desplaçament a la feina en cotxe, el bus compartit pot arribar a reduir les emissions de CO2 en un 80%. El gran estalvi en les emissions de CO2 que permet BusUp, no només contribueix significativament a donar un gran impuls a construir àrees urbanes més sostenibles sinó també al fet que les empreses que tenen com a gran objectiu la neutralitat en les seves emissions de carboni, ho poden aconseguir amb més rapidesa i amb un menor esforç.