L’associació Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL) ha creat la Comissió de Tecnologia i Innovació amb l’objectiu d’impulsar solucions disruptives que millorin la competitivitat, l’eficiència i la sostenibilitat del sector logístic català.
La nova comissió recull les propostes i reflexions realitzades en les altres comissions i grups de treball de BCL –sintetitzades en documents com l’Agenda Logística 2020 o en el Manifest per impulsar el transport ferroviari de mercaderies– i s’ha marcat la missió d’analitzar, debatre i impulsar propostes de caràcter innovador que aportin valor al sistema logístic català. Les diferents solucions tecnològiques que ja estan en servei actualment, i les que es posaran en marxa a curt termini, estan plantejant un nou escenari per a les empreses logístiques i de transport. Per tant, el sector ha de ser capaç d’accelerar els seus processos de modernització i adaptar-se als canvis que s’estan produint en la indústria i la distribució, especialment amb el desenvolupament de l‘e-commerce.
Molts dels associats a BCL han realitzat una aposta històrica per posar les noves tecnologies al servei de l’eficiència del sector logístic. En aquest sentit, cal destacar els Ports de Barcelona i Tarragona, el Consorci de la Zona Franca i CIMALSA. Per a completar i millorar la tasca realitzada fins ara per aquestes institucions, un dels objectius de la Comissió de Tecnologia i Innovació de BCL és aconseguir la implicació del món universitari i dels centres i empreses tecnològiques establerts a Catalunya.
Finançament per a projectes innovadors
En la seva primera reunió, que ha aplegat a 20 participants, la Comissió de Tecnologia i Innovació ha aprovat iniciar el seus treballs avaluant l’impacte que les tecnologies ja estan tenint en el sector logístic (comunitats virtuals, plataformes online de transport, internet of things, omnicanalitat, etc.) i les possibilitats que ofereixen els nous avenços que s’estan implantant ja avui (blockchain, xarxa 5G, cotxes autònoms, etc.). En el mateix sentit, la Comissió ha plantejat la necessitat d’analitzar la incidència de les noves tendències socials i tecnològiques en la logística del futur (logística col·laborativa, smart city, acceleradores i incubadores d’empreses, etc.)
Un altre dels punts plantejats per la comissió ha estat la necessitat d’impulsar canvis en les normatives actuals que facilitin que les petites i mitjanes empreses logístiques puguin accedir a finançament per a desenvolupar projectes innovadors. Finalment, s’ha proposat l’organització de sessions de treball temàtiques orientades a que aquestes empreses coneguin i puguin incorporar solucions disruptives que els aportin competitivitat.