BCL demana a la comunitat logística i d’expedidors una millor preparació dels enviaments amb mercaderies perilloses

La setmana passada va celebrar-se, a la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, la “Jornada de Seguretat Aèria i Mercaderies Perilloses”, organitzada pel Grup de Treball de Seguretat Logística de l’associació Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL).

La jornada, patrocinada per l’empresa Dangerous goods Management (DGM) i amb el suport d’AENA, l’Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA), la Cambra de Comerç de Barcelona i el Consell d’Usuaris del Transport de Catalunya, va estar especialment dirigida a empreses de logística que realitzen enviaments regulars de càrrega aèria.

Entre les novetats presentades en la jornada destaca l’eina digital anomenada Dangerous Goods AutoCheck, posada en servei per la IATA (International Air Transport Association), que ajuda a millorar la seguretat i l’eficiència del transport d’aquest tipus de mercaderies. L’eina, que utilitza l’Optical Character Recognition (OCR), transforma la declaració en paper a format digital i aquesta informació és processada electrònicament i verificada usant missatges XML. En definitiva, agilita el procés d’acceptar o rebutjar les mercaderies en les inspeccions de seguretat de l’aeroport.

Durant la jornada, Pilar Díez, cap del Servei de Formació d’AESA, va anunciar la implantació d’una nova certificació obligatòria que aquest ens requerirà als cossos de seguretat privada que treballen en entorns aeroportuaris. Els exàmens per a obtenir la certificació, que afectarà als cossos de seguretat privada que vigilen els processos de càrrega aèria i també de passatgers, s’iniciaran mitjançant unes proves pilot al novembre del 2018 i formalment a partir del 2019.

BCL_mmpp_2

Estrictes controls de manipulació

Les mercaderies declarades perilloses en càrrega aèria han de seguir un estricte control de manipulació, embalatge i altres processos per assegurar el seu transport segur. Aquests passos requereixen, per a les persones que hi intervenen, titulacions especifiques de la IATA i un grau de coneixement elevat per avaluar i classificar les mercaderies a transportar. Segons destaca Aitor Agea, directiu de DGM, “L’optimització dels processos documentals i de revisió que es fan habitualment en les terminals de càrrega aèria dels aeroports és un repte clau per a la millora del flux logístic de les mercaderies perilloses. Totes les mesures digitals que accelerin aquest pas son un camí a seguir”.

Segons la IATA, es calcula que cada anys es realitzen al món 1,25 milions d’enviaments de mercaderies perilloses per via aèria, i s’espera que aquesta xifra creixi un 4,9% anualment. La realització de les declaracions de mercaderies perilloses és especialment rellevant a Barcelona donat els sectors als quals dona servei, especialment el químic, el farmacèutic i l’electrònic.

L’empresa Worldwide Flight Services (WFS), que gestiona una de les terminals de càrrega a l’Aeroport de Barcelona, va comentar en aquesta jornada els resultats d’un estudi realitzat sobre el filtre de mercaderies perilloses que va demostrar que més d’un 60% dels enviaments d’aquests tipus de càrrega són rebutjats el primer cop per incompliment de la normativa. Aquest estudi evidencia la necessitat que tot aquest sector realitzi un esforç de conscienciació per assegurar que la mercaderia pugui passar el filtre en un primer intent i així millorar l’eficiència de la cadena logística.

En la “Jornada de Seguretat Aèria i Mercaderies Perilloses” també es va debatre sobre la responsabilitat legal dels signataris de mercaderies perilloses, l’expedidor i el transportista aeri o companyia aèria, i de la complexitat de declarar aquesta càrrega segons la normativa espanyola, del país en trànsit o del país de destí.

Fecha del Taller: