Barcelona tindrà un dels primers laboratoris ferroviaris 5G del món

La Generalitat de Catalunya, FGC, Mobile World Capital Barcelona i Vodafone, han instal·lat cobertura 5G comercial en part de la seva xarxa ferroviària d’FGC, concretament entre les estacions de Plaça Espanya i Europa Fira. Aquest projecte forma part de la xarxa de laboratoris per testar la tecnologia 5G que impulsa 5G Barcelona a la ciutat.

Es tracta d’una de les primeres infraestructures ferroviàries amb xarxa 5G comercial que cobreix, no només l’estació, sinó també el túnel que uneix les 4 parades. A més, la instal·lació es mantindrà després d’aquest primer pilot com a laboratori de proves global. Això permetrà desenvolupar, d’una banda, millores en la logística ferroviària optimitzant la gestió ferroviària. De l’altra, crearà noves aplicacions per millorar el servei al client i la seguretat, com per exemple amb la implementació de sistemes d’informació en temps real, personalització d’entreteniment multimèdia o l’increment de les capacitats de teleassistència a viatgers. En un futur, l’objectiu és estendre aquesta infraestructura 5G a tota la xarxa de FGC.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet; el director de 5G de Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martín; el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font; i la directora territorial de Vodafone a Catalunya, Laura Molist, van realizar una visita d’obres al nou tram connectat.

Pl. Espanya-Europa Fira, un laboratori 5G

La cobertura 5G estarà disponible a les estacions de FGC de Plaça Espanya, Magòria-La Campana, Ildefons Cerdà i Europa Fira, amb cobertura a les andanes i els halls de les estacions de sortida i arribada i també en tot el recorregut entre l’estació de Europa Fira i el recinte de Fira 2.

A mig termini, el tram connectat serà un laboratori ferroviari 5G amb dos objectius. D’una banda, explorar solucions industrials, de mobilitat i logística ferroviària i de gestió i control dels moviments de viatgers i mercaderies. De l’altra, buscar i testar solucions disruptives que tinguin impacte directe en l’usuari de FGC i ajudin a millorar la seva experiència a nivell funcional. Les proves per millorar l’experiència d’usuari s’estendran a la zona comercial de Pl. Espanya – Sants i CC Gran Via 2. Gràcies al laboratori, les empreses tecnològiques podran validar les seves solucions en un entorn real i reduir el temps necessari per llançar-les al mercat.

Fecha del Taller: