Barcelona, hub euromediterrani del comerç de productes frescos

Mercabarna, l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM), el Port de Barcelona i la naviliera Grimaldi han unit esforços per quart any consecutiu a la fira hortofructícola més important del món, Fruit Logistica, que se celebra a Berlín del 8 al 10 de febrer.

Amb l’eslògan ‘Barcelona, el hub euromediterrani del comerç de productes frescos’, Mercabarna, AGEM, el Port de Barcelona i Grimaldi presenten una oferta logística integrada única a la regió, solucions completes de connectivitat, subministrament i distribució d’aliments frescos. Una consolidada oferta que permet cobrir les necessitats de clients importadors i exportadors, així com operadors logístics especialitzats en aquests productes peribles.

Així mateix, aquesta col·laboració entre les entitats ofereix als exportadors internacionals la combinació entre la major oferta i varietat de fruites i hortalisses d’Europa –que es troba actualment a Mercabarna– i solucions logístiques adaptades al producte fresc, permetent transportar aliments frescos amb les màximes garanties a través dels serveis marítims del Port de Barcelona.

Un dels principals objectius del Port de Barcelona a la trobada és la promoció dels serveis de short sea shipping o transport marítim de curta distància. Aquestes línies marítimes, combinades amb el transport terrestre, optimitzen al màxim la logística de les exportacions que surten de Mercabarna cap a Itàlia, els països del nord i centre d’Europa i el nord d’Àfrica, així com les importacions amb el nord del continent africà.

D’altra banda, el Port de Barcelona també promociona Canal Frío, la nova connexió ferroviària entre la Terminal Marítima de Saragossa (tmZ) i el Port de Barcelona per a productes de temperatura controlada. Amb capacitat per a 28 contenidors, el nou servei connecta tmZ –amb Mercazaragoza com a plataforma agroalimentària– i la capital catalana amb 4 freqüències setmanals.

Per la seva banda, Mercabarna dóna a conèixer a Fruit Logistica el seu nou ‘Food Trade Center’, un espai de treball flexible dirigit als cada vegada més nombrosos compradors estrangers de tot Europa que van al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Barcelona a proveir-se periòdicament.

 

Sector estratègic i pilar de la internacionalització agroalimentària

La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana i és un dels pilars de la seva internacionalització. És una les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció de l’Estat espanyol i per la seva orientació exportadora.

Catalunya és el territori de l’Estat que més fruita dolça produeix: la poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal i el préssec suposa al voltant del 35%.

A més, Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa. A nivell mundial, és el quart productor de pera, préssec i nectarina.

Catalunya és un gran exportador de fruita. Més del 25% de tots els fruits produïts a Catalunya s’exporten als mercats estrangers i estan presents en les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat.

Les exportacions catalanes de fruita el 2016, de gener a novembre, van ser de 820.798 tones i 854.975,59 milers d’euros. Així, les exportacions catalanes durant els primers 11 mesos de 2016, en comparació amb el mateix període de 2015, han augmentat en poma (+17,26%), en préssecs (+8,81%) i en pera (+5,77%) i han disminuït en cítrics (14,49%). Del total estatal, als 11 primers mesos de 2016, des de Catalunya s’ha exportat el 64,56% de les pomes, el 61,89% de les peres, el 34,85% dels préssecs i el 3,90% dels cítrics.

Els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Bèlgica i Regne Unit. També hi ha diversos països de l’Est europeu, com Polònia, Rússia, Bielorússia, Lituània o Eslovàquia, que són un gran mercat. Alguns països àrabs (Algèria, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units…) han anat creixent els darrers anys.

En pera, Itàlia és el principal país receptor, seguit de França i Alemanya. També s’exporten peres a Brasil, Israel, o Aràbia Saudita. Finalment, en poma, cal destacar França com el principal país destinatari.

Fecha del Taller: