Barcelona és el tercer port més productiu d´Europa

El rànquing del The Journal of Commerce posiciona a Barcelona com el Port Gateway –port importador i exportador– més productiu de la Mediterrània i que afavoreix el seu objectiu de contribuir a la competitivitat de l’economia i a la internacionalització de les empreses del seu entorn.

Segons l’informe ‘Port Productivity’ de la publicació The Journal of Commerce (JOC) corresponent al primer semestre del 2014, el Port de Barcelona ha incrementat el seu índex de productivitat (calculat en moviment de contenidor per vaixell i per hora, mentre el vaixell està atracat al moll), passant dels 41 moviments per hora el 2012, als 78 moviments per hora assolits durant el primer semestre del 2014. La productivitat és un factor cada cop més valorat per les navilieres, atès que estan posant en servei vaixells portacontenidors cada cop més grans i la rapidesa amb que es realitza la seva càrrega i descàrrega repercuteix directament en la competitivitat d’aquestes companyies.

Aquesta dada fa que, per primera vegada, un port del sud se situï entre els tres primers d’Europa en productivitat, darrera de Bremerhaven (Alemanya) i Rotterdam (Holanda), reflectint l’alt nivell d’eficiència que s’està assolint en les seves instal·lacions. El rànquing del JOC posiciona a Barcelona com el Port Gateway –port importador i exportador– més productiu de la Mediterrània i afavoreix el seu objectiu de contribuir a la competitivitat de l’economia i a la internacionalització de les empreses del seu entorn.

L’informe JOC Port Productivity es basa en la informació subministrada per les principals navilieres del món, que sumen més del 75% de la capacitat mundial actual. Les companyies donen les dades dels moviments de càrrega i descàrrega dels seus vaixells en cada port i terminal, i del temps que han necessitat en aquests ports per finalitzar les operatives. En total es van quantificar 150.000 atracaments a més de 450 ports i 750 terminals dels cinc continents. La metodologia emprada pel JOC -basada en les dades objectives proporcionades pels armadors, no per les terminals portuàries- dóna objectivitat i credibilitat a l’informe.

Barcelona s’ha situat, doncs, com el tercer port més productiu del continent gràcies al treball comú de tots els implicats: navilieres, terminals, estibadors, Autoritat Portuària, tot i que un dels factor que més influeix són les inversions realitzades pels operadors portuaris de terminals.

 

Font i foto: BCL

Fecha del Taller: