Avancen els treballs del primer vaixell de subministrament de GNL que es construeix a l’Estat espanyol

Avancen els treballs de construcció del primer vaixell de proveïment de gas natural liquat (bunkering de GNL) en unes drassanes de l’Estat espanyol amb la posada de la quilla del vaixell. Aquest acte, que va tenir lloc ahir, és un avenç clau en la construcció de la nau. El projecte està coordinat per Enagás que, a través de la seva filial especialitzada en GNL a petita escala, Scale Gas, i Knutsen OAS Shipping AS, duen a terme la construcció del vaixell. A més, el projecte compta amb l’impuls del Port de Barcelona.

La iniciativa s’emmarca dins del programa d’ajudes al transport de la Unió Europea, Connectar Europa (CEF), que ha destinat 9 milions d’euros per a la seva execució, i forma part de l’estratègia institucional ‘LNGhive2’, que lidera Ports de l’Estat. El seu objectiu és donar suport al desenvolupament del mercat del GNL com a combustible marítim sostenible, en línia amb la Directiva europea 94/2014 de combustibles alternatius.

El vaixell serà operat per Knutsen OAS Shipping AS, utilitzarà la terminal de GNL d’Enagás a Barcelona per a la càrrega i subministrament de GNL a vaixells i serà noliejat per Shell España S.A. Shell planeja duplicar la seva actual infraestructura de proveïment de GNL en les principals rutes comercials internacionals per a mitjans de la dècada de 2020. Aquest vaixell exercirà un paper important, ja que donarà servei a més clients a la regió mediterrània. El lliurament d’aquest vaixell proporcionarà subministraments fiables dins de la regió que ajudaran a satisfer la creixent necessitat de combustibles respectuosos amb el medi ambient.

La construcció del vaixell es duu a terme a les drassanes Armon, a Gijón. L’empresa, fundada el 1963, és avui un dels principals constructors navals privats de la Unió Europea. Una vegada operatiu, el vaixell utilitzarà la terminal de GNL d’Enagás al Port de Barcelona per a la càrrega i posterior proveïment de GNL a vaixells que atraquin al port o bé realitzin escales per proveir-se abans de continuar la seva ruta.

A més de promoure un transport marítim més sostenible i millorar la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona, aquest projecte suposarà un pas més per consolidar Espanya com a referent europeu en bunkering de GNL.

El vaixell tindrà una capacitat d’emmagatzemament de 5.000 metres cúbics de GNL, comptarà amb una eslora aproximada de 92,75 metres, mànega de 16,90 metres i calat de 4,25 metres. El vaixell serà propulsat per GNL i complirà totes les mesures de seguretat, tal com estableixen les diferents normatives comunitàries.

El GNL és l’única alternativa real per avançar cap a la descarbonització del transport marítim. Respecte als combustibles tradicionals, redueix al mínim les emissions contaminants, elimina el 100% les emissions d’òxids de sofre (SOX), redueix un 80-90% les d’òxids de nitrogen (NOX) i un 20-30% les de CO2. A més, amb la utilització del GNL com a combustible marítim a Espanya s’evitarà l’emissió d’entre dos i quatre milions de tones de CO2 fins a 2030.

Operacions de bunkering a Espanya

Durant 2020, les operacions de bunkering a Espanya s’han gairebé quadruplicat en comparació amb 2019 (199 operacions en 2019 vs 741 operacions in 2020).

Segons la certificadora DNV/GL, hi ha 170 vaixells propulsats per GNL operant al món, 222 sota comanda i 126 que es denominen LNG ready. Aquest nou vaixell s’afegirà a les 15 barcasses que ja subministren GNL al món, sis de les quals estan operant a Espanya, i reforçarà el paper del país en el subministrament de GNL a vaixells.

Aquests avenços han estat possibles gràcies als desenvolupaments i la inversió d’uns 246 milions d’euros realitzada pels socis de les iniciatives públic-privades ‘CORE LNGas hive’ i ‘LNGhive2’, dels quals 59 milions corresponen al cofinançament de la Comissió Europea. En aquestes iniciatives participen 49 socis, 21 públics, que inclouen 13 autoritats portuàries, i 28 privats o industrials.

Fecha del Taller: