Augmenta el nombre d’empreses estrangeres a Catalunya

Les 8.908 empreses (d’entre les que tenen com a mínim un 50% de capital estranger) identificades l’any 2019 a Catalunya suposen un augment del 3% respecte l’any anterior i un augment de gairebé un 60% des del primer estudi l’any 2013. Així ho exposa l’informe Directori de filials d’empreses estrangeres a Catalunya elaborat per ACCIÓ.

L’objectiu d’aquest directori és doble. Per una banda, identifica de forma exhaustiva totes les empreses estrangeres amb presència a Catalunya, independentment d’on tenen la seu oficial. De l’altra, pretén contribuir a la disminució de l’efecte seu incloent en el directori les empreses amb centres operatius a Catalunya, però que tenen l’adreça social o fiscal fora del país. Així es contempla l’activitat empresarial real a Catalunya.

El directori recull les filials, les sucursals i les oficines de representació de forma independent. S’hi reflecteixen tot tipus d’establiments, des de plantes productives, centres d’R+D o oficines comercials; sempre que estiguin localitzades a Catalunya.

D’aquesta manera, el directori ha identificat 8.908 empreses estrangeres a Catalunya d’entre les que tenen almenys un 50% de capital estranger. Totes elles representen el 3,2% del total d’empreses a Catalunya. Ara bé, un dels elements destacats és que aquest teixit empresarial té una mida proporcionalment superior al del teixit empresarial total de Catalunya. De fet, gairebé una de cada tres empreses grans a Catalunya és estrangera; i també ho són un 21% de les petites.

D’on venen?

Si s’analitza el seu origen, hi ha 90 països de procedència; on destaquen França i Alemanya (13%)i els Estats Units (12%). Tots tres compten amb més de 1.000 empreses a Catalunya. En aquesta presència destaca el creixement de la Xina, que ja té 115 presències al nostre país amb un creixement del 26% respecte l’any anterior.

Per continents, el domini europeu és aclaparador (76%), seguit d’Amèrica (15%), l’Àsia-Pacífic (7%) i l’Àfrica-Orient Mitjà (2%). Tot i així, qui més creix en termes proporcionals és l’Àsia-Pacífic, impulsada per la Xina, que ho ha fet un 15% respecte el 2018.

En quins sectors operen?

Segons el volum de facturació, l’automoció i l’alimentació són els principals sectors on treballen les empreses estrangeres establertes a Catalunya. Tot i així, per nombre absolut de companyies, les infraestructures i les TIC són els àmbits que en reuneixen més.

Consulta aquestes i més dades de forma detallada a l’informe Directori de filials d’empreses estrangeres a Catalunya.

 

Fecha del Taller: