Aliança entre el Consorci i Leitat per dotar a Catalunya d’una incubadora en impressió 3D

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Leitat i la Fundació INCYDE han presentat el Projecte d’Incubadora d’Alta Tecnologia impressió 3D que promouen en la Zona Franca de Barcelona i que es finançarà amb fons FEDER de la Unió Europea. La candidatura compta ja amb una resolució provisional favorable del Comitè de Selecció d’Operacions d’INCYDE.

El delegat de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Jordi Cornet, el vicepresident de Leitat, Joan Parra i el director general de la Fundació INCYDE, Javier Collado, han detallat aquest innovador projecte que suposa la creació de la primera incubadora tecnològica de Catalunya dedicada a la manufactura avançada o fabricació additiva i 3DP.

El projecte té com a objectiu la prestació de serveis al col·lectiu científic, tecnològic i empresarial susceptibles de l’aplicació 3D/AM (Manufactura Additiva i Nous Materials) una tecnologia transversal que reforçarà la competitivitat del teixit empresarial i emprenedor a Catalunya millorant l’eficiència i donant major valor afegit a produccions de sectors consolidats (salut, biomèdic, automoció, industria metallmecànica, industria química i aeroespacial entre altres) especialment per a la transferència tecnològica en l’àmbit empresarial de les micropimes i start-ups.

Aposta per la primera incubadora d’alta tecnologia 3D

La incubadora s’emmarca en el gran projecte de transferència de tecnologia que la Comissió Europea ha aprovat a la Fundació INCYDE.

La infraestructura pretén contribuir a dinamitzar la transformació productiva de les petites i mitjanes empreses cap a l’entorno de la industria 4.0 de manera que, alineadament als objectius de l’Estratègia UE2020 i Horitzó 2020, permetrà promoure la cooperació interregional, així com la col·laboració entre els agents del sector públic i les empreses, tant a nivell nacional com internacional.

El projecte iniciarà les seves activitats en pocs mesos i forma part de l’estratègia de redefinició digital del Consorci i de les seves activitats, afavorint la transformació digital de les empreses industrials locals, però amb la voluntat de convertir-se en un referent internacional.

El Consorci, titular de la incubadora, serà el responsable d’engegar la infraestructura, adquirir l’equipament bàsic i tecnològic del centre i donar d’alta els serveis per a la seva creació i posada en marxa. En Leitat té el soci tecnològic per aportar l’assessorament i know how en el sector, el desenvolupament de l’estratègia d’innovació de la incubadora, el posicionament internacional, la captació de projectes, així com d’agents inversors, grans grups empresarials tecnològics i les connexions i intercanvis amb altres incubadores i Hub internacionals així com en el marc del programa Horizon 2020.

Amb una inversió inicial de 2,9 milions d’euros efectuada entre els fons FEDER i l’aportació del Consorci, l’engegada de la incubadora implicarà invertir 2 milions d’euros en equipament tecnològic i adaptar les instal·lacions de 600 m2 situades a la seu corporativa del CZFB. S’espera que la Incubadora impacti en unes 900 empreses a través d’actuacions de sensibilització, dinamització i conscienciació.

Fecha del Taller: